'ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERE BAKACAĞIZ!..'

       Sayın Kılıçdaroğlu ve sayın  Bahçeli futbol antenörü olsalardı ve takımlarını bir türlü şampiyon yapamasalardı takımlarının başında durabilirler miydi? Hiç düşündünüz mü Türkiye’de en çok, en kolay ve en sık değiştirilen yönetici insanlar kimler? Evet, bildiniz. Futbol takımlarının antrenörleri. Sezon başında kulüp başkanları,kulüp yöneticileri bir teknik direktörle anlaşırlar. Takımın gücüne göre ondan bir başarı beklerler. Bakarlar ki gidişat iyi değil taraftarların ve basınında etkisi ile teknik direktörle yollarını ayırırlar. Bu hal Türkiye’de her takım için geçerlidir. Mesela bildiğimiz, herkesin gözü önünde olan dört büyük takıma bakın: FB, BJK, TS  geçen yıl ki antrenörlerini değiştirdiler. GS’ da ise Hamzaoğlu takımı şampiyon yaptığı için devam ediyor. Sene sonun da bu takımlardan şampiyon olan hariç diğerleri büyük ihtimalle teknik direktörlerini değiştirirler.

                Türkiye şu anda siyasi anlamda 4 büyük takım gibi 4 büyük partiye sahip. Tabi partileri takımlarla yüzde yüz benzeş yapmak doğru değil. İkisinin kulvarları çok farklı,  benim burada kıyaslamak istediğim şu; partilerin ve takımların bir hedefi vardır.  Bu hedef partilerde iktidar,  takımlarda şampiyon olmaktır.  Türkiye’de Kulüpler şampiyon olamayınca veya hedef tutturamayınca önce teknik heyeti değiştiriyor daha da olmazsa yönetim değişiyor. Hâlbuki partilerde böyle bir şey yok. Her seçim yenilgi, her seçim hüsran yaşayan liderlere bir bakın. Her seçim sezonu sonunda bir kez daha mağlup olmalarına rağmen ne diyorlar? “Önümüzdeki seçimlere bakacağız!”  

                Parti liderleri ile takım antrenörlerini (kulüp yöneticilerini)  şu yönü ile de kıyaslamak mümkün. Bahçeli, Kılıçdaroğlu dese ki Yahu bizi hiç milli takımın başına getirmediniz ki, bizi hiç denemediniz ki hesap sorasınız. Hâlbuki ki bir teknik direktörün milli takımın başına geçmesi  için önce 2. Ligde, sonra süper ligde başarı elde edip takımını şampiyon, en azından elindeki imkanlara göre başarılı kılması lazım . Fatih Terim bunu yaptı mesela. (GS’ı  Türkiye’de şampiyon yaptı, UEFA da şampiyon yaptı, süper kupayı aldı. Şimdi haklı olarak Milli Takımın başına tekrar getirildi.)  Siyasetin 2. Ligi de Belediyelerdir. Belediyelerde CHP, MHP rakiplerinden farklı hangi başarılara imza attılar? Maalesef atamadılar. Erdoğan bu konuda tam bir örnek…  Önce İstanbul Belediyesinde başarı elde etti. Halk ona ,”sen İstanbul’u yönettin. Gel Türkiye’yi de yönet.” Dedi O da Türkiye’yi yönetti ve yönetmeye devam ediyor.

            Her yenilgiden sonra hüsrana uğrayan CHP, MHP taraftarları bu yenilginin hesabını lider ve yönetici kadrodan sormadığı müddetçe bu devran devam eder. Başarısız oldukları için bakanları istifaya davet eden muhalefet liderleri, bu ahlaki eylemi önce kendilerinin yapması gerek. CHP ve MHP son 30 yıldır iktidar olamadıkları halde lider değiştirdiler mi? Baykal başarısız olduğu için değil kaset skandalı ile gitti.  Bahçeli Türkeş öldüğü için oraya gelebildi.

                                              CHP MHP ZOR İKTİDAR OLUR

                Türkiye’de haksız bir siyasi rekabet mi var? İktidar yıllardır iktidarı elinde bulundurmanın avantajını kullanırken, muhalefet ise bir türlü iktidara gelememenin dezavantajlı durumunu mu yaşıyor? Ak Parti ülkemizde 2002 den önce oluşan yangının küllerinden faydalanarak,   iktidar koltuğuna bir oturdu pir oturdu. 2002 den önceki koalisyonların kötü mirasından sonra Ak Parti sayesinde oluşan istikrarlı dönemin tadını alan milletin çoğunluğu, 13 yıldır Ak Parti kadrolarını (daha çok da Tayyip Erdoğanı) iktidar yapıyor.

 

                 Son seçimlerde iç ve dış büyük bir muhalefet ittifakı sayesinde A Parti, hükümeti kaybetti lakin birinciliğini açık ara devam ettirdi. Bunun  önemli birkaç nedeni vardır: 1- O eski berbat günleri bilmeyen yeni neslin, eski yaşanmışlıklarla günümüzü kıyas imkanından mahrum olması.2-   Ak Partiye karşı kurulan iç ve dış büyük bir koalisyonun çalışmaları 3- Usanmışlık,  iktidar yorgunluğu…  Pekiyi Ak Parti iktidarı kaybediyor ama Muhalefet niçin bir iktidar çıkaramıyor.  Ak Parti 2001 de kurulmuş bir parti. Hâlbuki CHP Devleti kuran 90 yaşından büyük bir parti. MHP de 1969 da kurulan bir parti. E,  yaşları büyük olan bu partiler niçin iktidar olamıyorlar?

 

                CHP vatandaşa dönüp şöyle dese haksız mı? Vatandaş sizler bize son 30 yıldır hiç tek başına iktidar vermediniz. Bizi hiç tek başımıza iktidar yapmadınız. Bizi DSP ile, Bizi SHP ile bir tutmayın. Evet, onlarla aynı tabanı paylaşıyoruz ama biz farklıyız. Hele de Kılıçdaroğlu ile birlikte yepyeni politikalar izlemeye başladık. Laiklik, irtica, Atatürk ilkeleri… Gibi soyut şeylerden çıkarak vatandaşın dertlerini önceleyen siyaset gütmeye başladık. Bizi iktidar yapmadığınız halde sürekli “yapamaz, edemez başaramaz “ duygularını üstünüzden atamıyorsunuz. Ha keza MHP de, “ey millet bize de Ak parti gibi tek başına bir iktidar verinde bakın 13 yılda onların yapmakla övündükleri, “…17 km duble yol, şu kadar Hızlı tren hattı, Kıbrıs’a su götürme, Marmaray, 3. Köprü, 3. Hava limanı Eğitime ayrılan 110 milyarlık bütçe, Altay tankı, Atak helikopteri üretimi, imf ye olan 25 milyar dolarlık borcu sıfırlama, Merkez bankasının rezervlerini 35 milyar dolardan 135 milyar dolara yükseltme, key lerin,  nemaalrın ödenmesi  …” gibi çalışmaların kaç katını yaparız. CHP ve MHP nin bu serzenişleri haklı değil mi? Hayır değil. Çünkü

1-Mazileri unutulmuyor.

2- “Biz daha iyi yaparız, biz şöyle uçarız böyle kaçarız”  dediklerini yapma imkânları ellerinde var. Nasıl mı? Şöyle, Erdoğan nasıl lider oldu? İstanbul Belediyesinde ki yaptığı çalışmalarla. Refah zamanın da muhalefette olmasına rağmen,  askeri ve sivil bürokrasi ona karşı mesafeli durmasına rağmen İstanbul’da öyle çalışmalar yaptı ki halkta büyük güven uyandırdı. CHP niçin aynısını yapamıyor?  Beşiktaş,  Kadıköy, Çankaya, İzmir… Belediyeleri kaç yıldır CHP nin elinde? Bu belediyelerde CHP hiç farkındalık yaratabiliyor mu?  Erdoğan gibi öyle işlere imza atmaları lazım ki vatandaş da “”Vallahi bravo!  Adamlar yapıyor. Bakın İzmir’e,  bakın Kadıköy’e. Burada bu işi başaran hükümeti de başarır. …” Der. MHP nin de kendini gösterebileceği belediyeler var. Lakin o da CHP gibi farkındalık yaratacak, Ak partili belediyelere fark atacak hiçbir başarı gösteremiyor. HDP li belediyelere zaten hiç bakmayın. Onların işi gücü ideolojik propaganda.  Dünyanın terk ettiği köhnemiş bir rejimin peşinde ömür çürütmekle meşguller. Hizmetle ilgileri yok. Özerklik, öz yönetim, sosyalizm, hendek kazma, PKK ile içli dışlı olma… Vatandaş saf mı ki henüz bir belediyede bile doğru dürüst bir başarı elde demeyen partiyi iktidar yapsın. Hâlbuki normalde 13 yıllık bir usanmışlık iktidar değişimini gerektirir. Bu partiler çok ama çok zor tek başlarına iktidar olurlar. Daha doğrusu olamazlar.  Yalnız son seçimlerde olduğu gibi hepsi Ak Partiye karşı dış destek alarak, siyaset dışı odaklarla işbirliği yaparak Ak Partiyi tek başına iktidardan edebilirler.  O da ne aliye yarar ne veliye.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum