Şehriniz Emin Ellerde mi?

1855 yılında Fransa’daki komün idareleri örnek alınarak İstanbul’da “Şehremaneti” adıyla ilk belediye kurulmuş ve o günden itibaren “Belediye” hayatımızda var olmaya devam etmiştir…

Belediyeler Kanununda belediyelerin görevleri detaylı olarak sayılmıştır. Hayatın içerisinde temizlik, yolların yapımı, şehir içi ulaşım, park ve bahçeler, itfaiye vb. klasik hizmetleri hepimiz biliyoruz.

Kanuna baktığımızda klasik görevler dışında pek çok konuda belediyelere sorumluluk verildiği görülmektedir. Çok detaylı konularda ayrıntılar bulunmaktadır.

“öksüz, fakir, kimsesiz çocuklara para, hekim, yeme, içme, giyinme, barınma, tahsil, terbiye cihetinden yardım etmek” 

“yersiz, yurtsuz olanlara iş bulmak, bunlardan garip olup çalışamayanları memleketlerine göndermek, kimsesiz kadın ve çocukları korumak”

“yeteri kadar parasız halk plajları açmak”

gibi…80’in üzerinde görev sayılıyor…

Kanunda yazılanlar baz görevler olmakla birlikte hayatın içerisinde kanunun ruhuna uygun, çağın gerekleriyle çeşitlendirilmiş ve renklendirilmiş yeni açılımları ile belediyeler hayatımızın içinde. Kimisi geleneksel görevlerini bile ifa etmekten aciz, kimisi de dünyadaki iyi örnekleri de alarak bizim coğrafyamıza uygun yeni açılımlarla hemşerilerine hayatı kolaylaştıran çözümler üreten belediyecilik uygulamaları ile karşımıza çıkıyor…

Çoğu zaman Başkanın PR’ının belediye hizmetlerinin önüne çıktığı siyasi makamlar olarak da hissettiğimiz bir olgu… Bazen de başkandan ziyade hizmetin ön planda olduğu bir saygın kurum…

Bütün kurumlarına, vesayet denetimlerine karşın maalesef “seçimi kazanmayı başarmış başkanın” vizyonu, eğitimi, kültürü… Bağlamında bazen bir dönemin heba edildiği bazen de beldeye “çağ atlatıldığı” bir önemli olgu…

Bu yazıda uzun uzun belediyelerin/başkanların görevleri vs. gibi sıkıcı konulardan bahsetmek niyetinde değilim. Amacım son dönemde karşıma çıkan bazı haberlerden örnekler vererek farklı ve özgün icraatlarıyla karşımıza çıkan bazı belediye uygulamalarından bahsetmek istiyorum.

Selçuklu Belediyesi Atıkları Gübreye Dönüştürüyor…

Pazar yerlerinde kalan atıklar, Park Bahçeler Müdürlüğünün çim biçme ve ağaç budama işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar yongalama işlemi yapılarak kompost toprak haline getiriliyor. Elde edilen organik gübre Park Bahçeler ekipleri tarafından fidan dikim faaliyetlerinde kullanılıyor. 

Atıkları toplayan Çevre Koruma ekipleri ise toprakla birleştirdikleri atıkları her gün karıştırarak 45 gün içerisinde organik gübre elde ediyor.  Bu yöntemle 2021 yılı içerisinde 600 ton kompost üretimi gerçekleştirildi.

selcuklu-belediyesi-atiklari-gubreye-donusturuyor.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesinden Örnek ve Öncü Belediyecilik Uygulamaları…

Modern Arıcılığa Destek…

Bal üreticilerimize güneş paneli, bal dinlendirme kazanı ve bal sağım çadırlarını hediye eden Konya Büyükşehir Belediyesi sadece bu yıl bal üreticilerine 2 milyon lirayı bulan bir destek sağladı. Başkan Uğur İbrahim Altay amaçlarını şöyle özetliyor: “Amacımız insanlarımızın gelirlerini artırmak; işçilik maliyetlerini düşürmek. Göksu Taşeli Projesi kapsamında Bozkır’a bal dolum tesisi kazandırıyoruz. Ayrıca, Büyükşehir olarak Güneysınır’a 1.2 milyon fide vererek lavanta bahçesi inşa ediyoruz. Lavanta balının da bölgede marka olmasını amaçlıyoruz. Çiftçimize destek olmaya devam edeceğiz.”

bal-destek-1.jpg

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğine Destek…

Bilindiği üzere Konya küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’nin en önemli illeri arasında yer alıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi kırsalda yaşayanların gelirlerini artırmak için yoğun bir caba içerisinde… Başkan Altay, “Özellikle tarım ve hayvancılıkla ciddi desteklerde bulunuyoruz. 2014 yılından itibaren sadece bu alanda verdiğimiz destek 67 milyon liraya ulaştı. Konya, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’nin en önemli illerinden birisi. 2 milyon 840 bin küçükbaş hayvana sahibiz. 31 ilçemizde en az 3 yıl bu işle uğraşan ve en az 25, en fazla 100 koyunu olan vatandaşlarımızın başvuruları değerlendirildi. Yüzde 50 hibe desteğiyle daha önceden Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üretilen koçlarımızı ailelerimize hediye ediyoruz. İnşallah bunlarla birlikte üretimin daha da artmasını, kalitenin yükselmesini hedefliyoruz. Amacımız tarımla, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın gelirini artırmak. Bunu da bilimsel yollar ile yapmak.” 

koc-destek-5.jpg

Çiftçiye Yerli Şeker Fasulye Tohumu Desteği…

Bakliyat üretimini artırmak, bitkisel üretimi geliştirmek, çiftçimize destek olmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi çiftçilere şeker fasulye tohumu desteği verdi… En az 5 dekar, en fazla 20 dekar arazi için verilen desteklemeden 31 ilçeden başvuran çiftçilerimiz yararlandı.

seker-fasulye-3.jpg

Sertifikalı Fidan Desteği…

2020’de Konya genelinde çiftçilere ceviz, elma, asma, ahududu ve böğürtlen olmak üzere yaklaşık 55 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında da yine 55 bin adet fide ve fidan desteklemesi yapıyor.

hadim-fide-1.jpg

Konya’da Çöpler Elektrik Enerjisine Dönüşüyor…

Konya’da Büyükşehir Belediyesi Aslım, Kaşınhanı ve Akşehir olmak üzere 3 tane metan gazından enerji üretim tesisi kurdu… Konuya ilişkin Başkan Altay, “Tesislerimizde; katı atık kütlesinde oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeli olan metan gazları, sahada açılan gaz toplama kanallarından yatay ve dikey borulama sistemi ile toplanıp gaz motorlarında yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor ve hem sera gazı azaltımı hem de enerji üretimi sağlanıyor. Tesislerimizde 2020 yılında 78 milyon 294 bin 638 kilowatt elektrik üretimi gerçekleştirdik. 2011’de Aslım’da, 2018’de ise Kaşınhanı ve Akşehir’de kurulan 3 tesisimizde bugüne kadar 456 milyon 330 bin 518 kilowatt elektrik üretildi.” ifadelerini kullandı.

kati-atik-1.jpg

Aslında bu yazıma ilham olan Konya Büyükşehir gerçekten öncü bir Belediye… Bu yazıda bu kadarla bırakalım. Saymakla bitirmek zor vizyon projelerini…

Çamlıdere…

Çamlıdere Ankara’nın en küçük ilçelerinden yaklaşık 9.000 nüfuslu bir ilçe. Çamlıdere yeşil örtüsü, karlı dağları, geleneksel evleri olan şirin bir yer… Ancak başka bir özelliği ile de son derece dikkat çekici.  Bu küçük ilçede Belediye marifetiyle bir il merkezinde bile bulunamayacak sayıda özgün müzeler açılmış.

Oyuncak Müzesi,

Doğa ve Hayvan Müzesi,

Çamlıdere Kültür Evi,

Tarım Müzesi,

Şeyh Ali Semerkandi Müzesi,

Terazi ve Tartı Müzesi,

Soba Müzesi

Medeniyetler Müzesi

Böylesi küçük bir ilçede bu kadar sayı ve çeşitte müze açmak ve bir müze turizmi oluşturmak takdire şayan.

Aşağıda Mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ettiğim Oyuncak Müzesinden bir kaç fotoğraf paylaşıyorum.

unnamed.jpg

unnamed-1.jpg

unnamed-2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum