Prof. Orhan ÇEKER

Prof. Orhan ÇEKER

SİGARALARA DOMUZ BULAŞTI

Geçenlerde basına düştüğü kadarıyla sigaraların filtrelerine domuz kanı bulaştırılıyormuş. Kimi sigara firmaları kanın proteinini yani hemoglobinini ayrıştırarak onu sigaranın filtresine emdiriyorlarmış. Böylece bu protein, dumanın zararlı parçalarını daha çok emdiği için zarar en aza iniyormuş. Bu haber üzerine bize de hemen sorular gelmeye başladı. Habername sormadan biz açıklamayı peşin yapalım dedik.
Bu konuda başka açıklama yapanlar da oldu tabiatıyla. Kimileri de, haram kılınan şey domuzun etidir, kanı değil deyip bu sigaraların dinen sakıncalı olmadığını beyan etmiş oldular.

Evvela şunu belirtelim ki burada mesele domuz meselesi değil, kan meselesidir. Dikkatleri domuza çevirmek ve kanı göz ardı etmek yanıltıcı olacaktır. Kur'an'da (Maide :3) kan ve domuz eti beraber zikredilerek ikisinin de necis ve haram olduğu belirtilmiştir. Demek ki sigarada esas mesele domuz kanı değil herhangi bir kandır. Bu kan usulune göre kesilmiş koyun kanı bile olsa hüküm farklı olmayacaktır. Hangi hayvanın olursa olsun bütün kanlar hatta insan kanı da dahil necistir. Sigara filtresine emdirilen herhangi bir kan o filtreyi necis yapar. Sigarayı kullananın ağzı o filtreyi ıslatsa, bu ıslaklık sebebiyle haram nesne o kişinin ağzına bulaşır. Dolayısıyla caiz olmayan bir iş gerçekleşmiş olur. Ama tekrar hatırlatalım ki bunun domuzla ilgisi yok, kanla ilgisi vardır. Bu konuda hiçbir kan masum ve caiz değildir.

En iyisini istiyorsanız size candan bir teklifte bulunayım: Sigarayı bırakın ki kârlılık katsayınız sonsuzlara çıksın. Huzur ve sağlık içinde olmanızı diliyorum. Selam

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum