Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

TAŞIYICI: SON HIZ

Bu haftaki yazımıza iki anekdotla başlayalım: 1. Bir filmle özdeşleşmiş oyuncu, devam filminde ne pahasına olursa olsun oynamak için ikna edilemiyorsa hemen o filme bir mim koyun. Ya tutmamış bir seri vardır karşınızda ya da öncekiler kadar güçlü olmayan bir senaryo… 2. Luc Besson, ne yaparsa yapsın Leon’da yakaladığı dikkati ve aldığı beğeniyi böyle giderse bir daha zor görür.

Jason Statham’ın başrolünü paylaştığı, senarist-yönetmen Luc Besson’ın yazdığı üç filmden oluşan Transporter serisi, bir aksiyon filminde olması gereken her şeyi bünyesinde barındırdığı için sinemaseverlerden tam not almıştı. Son filmin vizyona girmesinin üzerinden yedi yıl geçtikten sonra yeniden çevrim olan The Transporter Refueled, serinin hayranlarını bile hayal kırıklığına uğratacak cinsten.   

“Frank Martin” efsanesini sinemaya kazandıran Transporter’da taşıyıcımız bu sefer baştan çıkarıcı üç kadın tarafından banka soygunu için kiralanır ancak karşısında zorlu bir Rus mafyası vardır ve istediklerini hemen elde edemeyeceklerdir.

Uzun zamandır kafama takılan bir hususu da bu film özelinde burada belirteyim. Ruslar, nasıl bir mafya grubu ise hemen bütün Amerikan filmlerinde Batılı rakiplerinin karşısında hiçbir varlık gösteremiyorlar. Bu kadar beceriksiz bir mafya grubunun, nasıl bu denli güçlendiğini de anlamak mümkün değil. Neredeyse karikatürize edilen Rus mafyası, sırf bu imajı silmek için Hollywood’a operasyon yapsa şaşırmam.(!)

Serinin hayranları belki tepki gösterecektir ama filmin kötü olmasının en önemli sebeplerinden biri senaryosundaki boşluk hissi. Aslında film hakkında haksızlık yapmak ta istemem. Filmin kötü görünmesinin bir sebebi, aksiyon filmlerinde çıtanın çok fazla yükselmiş olmasıdır. Zorlama bir şekilde gözümüze sokulmaya çalışılan baba ile oğul ilişkisi ve kadın karakterlerin oldukça klişe arka planlara sahip olması insanı filmden hızla koparıyor.

Oyunculukların vasata bile yaklaşamamış olması filmin en kötü taraflarından birisi olmuş. Özellikle intikam peşinde koşan Anna ve isimlerini film boyunca neredeyse hiç duymadığımız arkadaşları o kadar amatör ki, zorlama ağlama sahnelerinin yakın planlarla gözümüze sokulması da insanın midesini bulandıracak kadar iğrençti. Filmin müziklerine ise hiç girmek istemiyorum. Zira inanın uzun yıllardır bu kadar kötü film müziği hiç görmemiştim.

Taşıyıcı, bu hafta gidecek film bulamayanlara bile tavsiye edemeyeceğim kadar sıradan bir film olmuş. Uzak durun derim.

Künye

Orijinal Adı: The Transporter Refueled

Senaryo: Bill Collage, Adam Cooper, Luc Besson

Orijinal Karakterleri Bulan: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Vizyon Tarihi: 04 Eylül 2015

Tür: Aksiyon

Süre: 96 dak.

Cast Direktörü: Nathalie Cheron, Lucinda Syson

Yapım: Europa Corp., Fundamental Films, TF1 Films Production, Belga Films

Türk Dağıtımcı: TME (The Moments Entertainment)

Yapımcı: Mark Gao, Luc Besson

Ortak Yapımcı: Gregory Ouanhon

İdari Yapımcı: Camille Courau

Besteci: Alexandre Azaria

Müzik Mix: Alexandre Hernandez, Nicolas Bourgeois

Görüntü Yönetmeni: Christophe Collette

Genel Yayın Yönetmeni: Julien Rey

Sanat Yönetmeni: Hugues Tissandier

Oyuncular: Ed Skrein (Frank Martin), Ray Stevenson (Frank Martin Sr.), Loan Chabanol (Anna), Gabriella Wright (Gina), Tatiana Pajkovic (Maria), Wenxia Yu (Qiaq), Radivoje Bukvic (Arkady Karasov), Lenn Kudrijawizki (Leo Imasov), Anatole Taubman (Stanislav Turgin), Samir Guesmi (İnspector Bectaoui)

Yönetmen: Camille Delamarre

 

  

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.