Tatlı söz

           

Söz ola kestire başı

Söz ola kese savaşı

Söz ola oğulu aşı

Bal ile yağ ede bir söz

 

                                   Yunus Emre

 

İnsan vardır diliyle yücelir. İnsan vardır diliyle zellil olur. İnsan hem kendini yüceltir, hem de karşısındakinin kalbine giden yolu bulur. Nice dostlukları bitiren, komşuluklara zarar veren ve bazen de düşmanlığın buzlarını eriten bir güçtür dil. Kısacası dil, insanı izâh eden bir araçtır.  Allâh´ın bir emanetidir. Bu emanete ihanet ise, dili kullanılmaması gereken yerlerde kullanmaktır.  Söylenen her söz kalbe nâkş edilir. O yüzden; „Kılıçların actığı yaralar iyileşir, amma dilin actığı yara iyileşmez“ demiştir  Hz. Ali (r.a.).

 

Bize Allah´dan bir nimet olarak verilen, sosyal hayatın oluşmasında bize yardımcı olan ve insanlar ile kommunikasyon kurmamızı sağlayan, dildir. Dil,  hiç bir zaman kötüye aracı olmamalıdır. Eğer kötüye kullanılırsa,  toplumdaki huzuru ortandan kaldırır.

 

Her zaman tatlı dilli olmak. Hz. Süleyman (a.s.) konunun önemine binayn şunları demiştir; „Güzel sözler, petekten damla damla sızan bala benzer. Insanın ruhuna tat verir.“ Hem de ne tat, doyumsuz. Hani deriz ya bazen 'ağzından bal akıyor´,  sanırım bu akan bal, tatlı sözlerin tatlılığı olsa gerek.

 

Tatlı sözler vardır ki bazen anne ve babanızdan, kimi zaman sevdiklerinizden duyarsınız. Duyduğunuzda sizi feci derecede sevindiren, kalbinizi okşayan güc veren, çoğu zaman da sizi motive eden sözlerdir onlar.

Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır, boşuna dememiş atalarımız. Karşınızdakine ne kadar öfkeli olsanız da, söylenen bir tatlı söz buzları eritmeye yeterli olacaktır.  Sihirli bir şeydir dil. Acamayacağı gönül kapısı yoktur.

 

Tatli dilli olmak, islâmın bizden istediği bir olaydır. Nitekim Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Tatlı dil sadakadır”. Güzellik dini islâm, güzel sözlerinde önemini bizlere Kûr´ân-ı Kerim´de şöyle izâh etmiştir: „Ona ancak güzel sözler yükselir”(Fatır sûresi). O zaman bize sadece güzel sözler söylemek düşmez mi? Rabbimize sözlerimizin ulaşmasını arzuluyorsak eğer, o zaman dilimizi güzel sözlere alıştırsak daha güzel olmaz mı?

 

Kalpler mi feth etmek istiyorsun? Tatlı sözü ağızından hiç eksik etme.

 

Yaralı gönüllerin merhemi olmalıyız. Ruhlara meltem havası estirmeliyiz. Her zaman hayır konuşmalıyız. Kalplere değer vermeliyiz.

 

Sözlerinden bal akan, sözleri kalplere tesir eden adalet timsali Hz. Ömer bakın ne diyor; „Ey Kâbe seni bin sefer yıksam yine yapabilirim. Ama kırık bir kalbi asla!“.

 

 

Unutma,

Sözün kadar değerlisin!

 

Muhabbetle Efendim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum