TCMB 4 Başbakan, işsizlik ve çözüm

Topluluktaki para insandaki kan gibidir. Merkez Bankası kalbdir. Bankalar damardır. Döviz büroları kılcal damardır. İşletmeler hücrelerdir.

Merkez Bankası olmayan topluluk ilkel topluluktur.

Çağımız dünyasında Merkez Bankası olamayan topluluklar yaşayamaz.

Batı kapitalizminin Merkez Bankaları sermayenin faizini sağlamak için para işlemlerini yaparlar. Sermayenin faizini sağlamakla maksimum kâr ilkesine göre ekonomiyi düzenlerler. İşletmeler yarış içinde maksimum kâr sağlarlar, böylece faizlerini rahatça öderler.

Tekeller oluşturulur, kârlar garanti edilir ama bunun karşılığında halk sömürülür.

Maksimum kâr sağlamak için üretimi yarıya düşürmek gerekir.

Bunun anlamı:

- Ülkede "yüzde elli işsiz" vardır, o ülkede "yüzde elli işsizlik" vardır demektir...

 

Neymiş?

Demek ki Türkiye'deki ve dünyadaki işsizliğin ana kaynağı, ana sebebi Merkez Bankalarının işte bu siyasetidir, bu para politikalarıdır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile "işsizlik sorununun çözümü" hakkında, bir yıl öncesinde bir grup çalışma arkadaşımızın kendisiyle yaptıkları yaklaşık üç saatlik görüşmeye istinaden ve o görüşmenin devamı olarak, arkadaşlarımız tekrar görüşecekti...

"Yeni Anayasa" çalışmalarımız da görüşme gündeminde olacaktı...

Ancak, Recep Tayyip Erdoğan köprüyü geçti(!) ya!..

Artık sermayeyi ve daha başka birilerini ürkütmenin anlamı yoktur!..

Sayın Başbakan "işsizliğe çözüm" ve "Yeni Anayasa" önerilerini görüşmüyor!..

O görüşmediğine veya görüşmeye gerek görmediğine göre; demek ki bu sorunlar çözümsüz olarak var olmaya devam edecekler demektir. Ne yapalım; o ilgilenmediğine göre; o halde biz size Merkez Bankası'nın işsizliği nasıl çözeceğini anlatmaya çalışacağız.

 

Merkez Bankası'nın olması gereken çözümleri nelerdir?

Merkez Bankası'nın çözeceği problemler nelerdir?

Ülkemiz 75 milyondur. Her ailede iki kişi çalışsa, 30 milyon insan çalışanımız vardır. Bunların yarısı işsizdir. Bunlara iş temin etme görevi Merkez Bankası'na aittir.

TCMB (Merkez Bankası) bunu nasıl sağlayacak, işsizliği nasıl çözecektir?

Herkese resmi yevmiyesi kadar "Faizsiz Çalışma/Emek Kredisi" verecektir. Faizsiz ve icrasız bu kredi ile işçiler işverene gidecekler ve onun yanında çalışacaklardır. İşverenler borçlanacaklardır.

Ayrıca işverene denecektir ki; işçiyi çalıştırmak için gerekli ham maddeyi al parasını biz ödeyelim ("Ham Madde Kredisi").

Merkez Bankası'nın bankalara faizsiz olarak verdiği nakdi bankalar çalışanlara (yani krediyi istihkak eden emek sahiplerine) böylece dağıtacaklardır. İşletmeler de "Faizsiz Ham Madde Kredisi"ni alacaklardır.

Bankalar faiz gelirleri değil, kredi temin ettikleri işletmelerin ciroları üzerinden yani üretimden bir pay alacaklardır.

Sonuç olarak ülkemizde işsiz insan kalmayacaktır, işsizlik sorunu sona erecektir.

Bu para asla "enflasyon" yapmayacaktır. Çünkü dışarıya ne kadar para çıkarsa o kadar mal da ambara girmiştir, satılığa hazırdır. Para artmış ama mal da artmıştır. Bu düzende ("Adil Ekonomik Düzen"de) fiyatlar değişmez, faiz olmadığı için de zamanla artmaz.

Sorun bu kadarla bitmez, daha yapılacak işler vardır...

Onlar da gelecek yazıda...

Önceki ve Sonraki Yazılar