Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Uzun Saatler Çalışmak Öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası İşgücü Organizasyonu’nun ortak yaptıkları yeni çalışmanın sonuçlarına göre uzun çalışma saatleri erken ölümlere sebep oluyor. 2000, 2010 ve 2016 yıllarında uzun çalışma saatlerinin işçi sağlığına olan menfi etkilerini incelemiş olan bu rapora göre her sene yüzbinlerce az kazanan ama çok çalışan işçi vaktinden önce hayata veda etmiş. Peki bu rapor başka neler anlatıyor beraberce bakalım.

  • 2016 verilerine göre dünyada yaklaşık 500 milyon kişi haftada 55 saat ve üzerinde çalışıyor.
  • Uzun çalışma saatleri stres, sağlıksız beslenme, atalet, düzensiz uyku gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.
  • 2016 yılında haftada 55 saatten fazla çalışan 745 bin işçi ölmüş. Bu ölümlerin 398 bini felç ve 347 bini ise kalp hastalığı sonucu olmuş.
  • Haftada 55 saatten fazla çalışanların haftada 35-40 saat çalışanlara nazaran felç olma ihtimali %35 ve kalp rahatsızlığı geçirme ihtimali %17 oranlarında artıyor.
  • Uzun çalışma saatleri iş kazalarından bile daha tehlikeli. Fazla saat çalışmak işyerindeki kanserojenler veya kask takmamak sonucu oluşabilecek rahatsızlıklardan daha fazla hastalığa sebebiyet veriyor.
  • Uzun saatler çalışanlar arasında 2000 ile 2016 arasında kalp hastalığından ölenler %42, felç olanlar ise %19 artmış.

Her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi normalden fazla çalışmak da sağlığımızı bozuyor. Sebep olduğu kalp ve sinir hastalıklarının aşırı stres neticesinde olduğunu tahmin etmek zor değil. Çalışmama imkan ve ihtimalimiz olmadığına göre iş ve özel hayatlarımızı bir dengeye oturtmak zorundayız. Eşimiz ve çocuklarımızla daha fazla vakit geçirerek, hobilerimize daha çok vakit ayırarak, doğayla iç içe muntazaman yürüyüşler yaparak, yılda birkaç sefer tatile çıkarak ve benzeri stres düşürücü faaliyetler yaparak hayatımızdaki stres seviyelerini düşürebiliriz. Hiçbirimiz erken ölmek istemeyiz değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.