YAPAY ZEKALI VERGİ DENETİMİ SAHAYA İNDİ

Yapay zeka marifeti ile yapılan analizler sonucunda 100 bin mükellef içinde vergisini tam

anlamı ile ödediği değerlendirilenlerin oranı %5’ten daha az hesaplandı. Kabaca söylemek gerekirse 2023 sonu itibari ile 100 mükelleften 95 mükellef vergi kaçırıyor ya da vergiden kaçınıyor.

Bugüne kadar kurumsal şirket ve fabrika merkezlerinde yapılan uzun vadeli ve ağır işleyen denetim süreçleri şimdilerde küçük işletmelerde -daha hızlı- uygulanmakta. Sözgelimi, lokanta ve eğlence merkezlerinde derinlikli mevzuat incelemesine dayanan inceleme yerine, hızlı ve sonuç alınabilir verimlilikte incelemeler yapılıyor. Yazar kasa, el terminalleri, POS ve banka hesabı eşleştirmeleri gibi yöntemlerle yapılan bu denetimlerden hatırı sayılır bir vergi ve ceza tahsilatı yapılmak istenildiği muhakkak. Ancak, bu incelemeler mükellefleri de disipline etmesi bakımından önemli.

Alışılageldiği üzere, torba yasalarla sağlanan “vergi affı” düzenlemelerinin de en azından bu yıl içinde yapılmayacağı da ekonomik çevrelerin beklentisi. Dolayısı ile bu türden düzenlemelerle sürekli örselenen vergi ahlâkı da bu denetimlerle birlikte belli bir çerçeveye oturur umudundayız.

Gündemde olan demir-çelik sektörünün incelenmesinin yanı sıra tekstil, elektronik, bakır, inşaat gibi “vergi kaçağının olduğu tahmin edilen” sektörlerin de inceleme sırasında olduğunu değerlendiriyoruz.

İncelemelerin gelir idaresi tarafı sürerken, Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafı da eşanlı olarak incelemelerine devam ediyor.

Gerçek ciroların perdelendiği kuyumcular, doktorlar, avukatlar, mali müşavirler gibi meslek mensuplarının da “sıkı” denetim programında olduğunu biliyoruz.

Belki de bu yönü ile “nereden buldun yasası” geliyor diyebileceğimiz ciddiyette bir vergi incelemesi mümkün olabilir. Kimilerince, vergi almak yerine vergi vermeyenlerden borç almak olarak da tanımlanan ve Zekeriya Temizel’in ülkemize hatırası olan bu uygulama şekil ve muhteva bakımından elbette uygulanmıyor. Yasal olarak da bu mümkün değil. Lakin değerli konut vergisi, finansman gider kısıtlaması gibi şahıs ve şirket kısıtlamalarının uzandığı tünelin ucu “nereden buldun” yasasına çıkabilir. Kimi ekonomistler bunu servet vergisi olarak tanımlarken kimileri de cadı avı olarak değerlendirebilir. Bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum