Yeni kanala 'Hoşgeldin' diyorum

Basiretim mi bağlanıyor, yoksa tembelliğim mazeret uydurmada dur durak mı bilmiyor? Nedendir bilmem, bazen tarihin yazıldığı yerde bulunma fırsatını kendi elimle kaçırıyorum. Son zamanlarda şu daha çok oluyor: Daha önce bir yere söz vermiş oluyorum, son dakikada gelen tekliflere ister istemez olumsuz cevap veriyorum; son gelen davetin daha önemli olduğunu bildiğim halde...

Pazartesi gecesi TRT-1'de yayımlanan programına Tayfun Talipoğlu davet ettiğinde bunlardan biri oldu işte: Ya basiretim bağlandı, ya tembelliğim işi ele aldı; daha önce verilmiş sözümü bahane ederek programa katılamayacağımı söyledim.

Gecenin bir vakti süregiden konuşmalara kulak verdiğimde ne kadar pişman olduğumu tahmin edemezsiniz. Ağzımı açmasam bile orada olmam gerektiğini düşünüyorum şimdi. Gerçekten tarihî bir olay olduğu için... Sağolsun, katılımcılar, program boyu sarf ettikleri çarpıcı görüşlerle, pişmanlığımı artırdılar da artırdılar...

Konu, TRT'nin 24 saat Kürtçe yayın yapan yeni kanalı... Geçen akşam bir sosyal ortamda karşılaştığım TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin etrafını saran siyasilerden en çok bu konuda övgü alıyordu. Konuya ne kadar önem verdiğinin yakın tanığıyım. Türkiye'de devlete rağmen devletin yaptığı en hayırlı işlerin başında geliyor 'Kürtçe TRT' ve bu kanalda yapılacak yayınlar sadece bir başka dilden aynı öyküyü anlatmayacak, yılların bağnazlığı için açık bir 'özür' yerine de geçecek...

Programa katılanlardan bazıları, gayet haklı olarak, “Bu işin arkasında ne iş var?” sorusunu döne döne sordular. 15 yıl önce resmen 'yasak' olan bir dil, üç-beş yıl öncesinde varlığı inkâr edilmek için Japon dil uzmanlarından görüş alınırken, o zaman 'yasakçılık' yapan devlet tarafından şimdilerde televizyon yayın-dili haline getiriliyor... Dili konuşanlar bir zamanlar cezaevlerini boylarken, son zamanlarda baştacı ediliyor...

Onların yerinde ben de olsam gördüğüme, işittiğime inanmazdım. Fakat oldu ve bu işe yüreğini koyanlar sayesinde daha iyi de olacak işte... Yeter ki, itirazlar şaşırmışlık düzeyinde kalsın; itirazcıları kalıcı yanlışlara sürüklemesin... Böylesine keskin dönüşler için bazen onlarca hatta yüzlerce yıl geçmesi gerektiği gibi, bir inançlı devlet görevlisinin ikna gücü yolu bir yıla da indirebilir... 'TRT Şeş' öyle bir azmin sonucu işte.

Kürtçeyi dil saymayanlara, anadili Kürtçe olan fikir sahipleri, gazeteciler ve sanatçılar ne kadar yanlış düşündüklerini bu kanala yapacakları katkılarla göstereceklerdir.

Tayfun Talipoğlu'nun davetine icabet edip programa katılamadım, ama hazırlık aşamasında İstanbul'da yapılan toplantıya katılıp görüşlerimi ifade etme fırsatı bulmuştum.

TRT-Şeş'e bütün kalbimle “Hoşgeldin” diyorum.

* * *

AGB Şirketi'nin açıklaması:

AGB manipülasyon yapmıyor

Sayın Fehmi Koru,

Taha Kıvanç adıyla 12 Kasım 2008 tarihli 'Reyting Duvarına Dokunalım' başlığıyla yazdığınız yazıda dile getirdiğiniz hususlara ilişkin Cevap ve Düzeltme ihtiyacı doğduğundan, aşağıdaki metni yayımlamanızı rica ediyoruz:

Yazınızda “Şimdi benim yaptığım türden itirazlar dile getirildiğinde, hemen ertesi gün reyting ölçümleri öncekilerden hayli farklı olabiliyor” şeklindeki ifadenizle, ölçümlerde manipülasyon yapılabildiğine dikkat çekiyorsunuz.

Oysa ki, AGB şirketi, TV izleme ölçümü (reyting) alanında dünyanın en büyük ve en saygın kuruluşlarındandır. Bu kuruluş halen dünyanın 28 ülkesinde (İngiltere, İrlanda, İtalya, Çin, Avustralya, Güney Kore, Meksika gibi) TV ve reklam sektöründe faaliyet göstermekte ve izlenme ölçümlerini dünya standartlarına uygun bir şekilde oluşturmakta ve muhafaza etmektedir. AGB Neclsen Media Research, Türkiye operasyonunu, diğer tüm ülkelerde olduğu üzere sürekli iç denetim ve kontrole de tabi tutmaktadır.

Sözkonusu izleme ölçümleri, medya kuruluşları, reklamverenler ve reklam ajanslarının oluşturduğu TV İzleme Araştırmaları Kurulu (TİAK) tarafından seçilen ODTÜ'nün sürekli olarak denetimine açıktır. Bunun yanısıra TİAK, sistem güvenliğine ilişkin denetimler de yapmaktadır. Ayrıca isteyen herkes, özellikle de gazeteci ve yazarlar, AGB'nin ilgili servislerine ulaşarak işleyiş hakkında doyurucu bilgi alabilirler.

Kamuoyunun bilgilerine saygıyla arz ederiz.

AGB Nielsen Media Piyasa

Araştırma Hizm. AŞ.

Vekili

Av.Gökçe Koltuk

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.