Yumurtanın da organik olanı var

Şimdilerde marketlerde organik yumurta satılmaya başladı. Flotty, Keskinoğlu, Ay-Pi firmaları organik yumurta üretiyor. Marketlerde yumurtanın perakende fiyatı 20-25 kuruş iken organik yumurtaların tanesi 50-65 kuruşa satılıyor.
Organik yumurtanın, bildiğimiz yumurtadan farkı nedir? Organik olup olmadığına nasıl inanacağız? Neden fiyatı pahalı?
Şimdilerde tüketilen yumurtaların büyük kısmı çiftlik yumurtasıdır. Çiftlik yumurtaları özel kafeslerde, fabrika yemi ile beslenen tavukların yumurtalarıdır. Fabrika yeminin bileşiminde mısır yanında değişik organik ve kimyasal girdiler bulunur.
300 dolayında büyük çiftlikte yumurta üretiliyor. Bu kolunda doğrudan 250 bin kişi çalışıyor 2009 yılında 13.1 milyar adet yumurta üretildi. Pazarın büyüklüğü 1.5 milyar dolara ulaştı. 2009 Yılında 100 milyon dolar değerinde 1.1 milyar adet yumurta ihraç edildi. İhraç edilen yumurtanın yüzde 90’ı Irak’a gidiyor.

İki günde 1 yumurta yiyoruz
Türk halkı kişi başına yılda 170 yumurta tüketiyor.
Organik yumurta üretimi şimdilik sınırlı. Organik yumurta hem iç pazar için, hem dış pazar için önemli. Hem de üretici organik yumurtadan daha fazla para kazanıyor.
Organik yumurtalarını Flotty markası ile pazarlayan Umut Tavukçuluk firmasına ve de Keskinoğlu firmasına organik yumurta ile çiftlik yumurtası farkının ne olduğunu sordum. Bana verilen bilgiye göre (1) organik yumurta verecek tavuğun kafes tavuğu olmaması, serbest dolanımının sağlanması gerekiyormuş. (2) Tavuğun organik yem dışında yem yememesi gerekiyormuş.
Serbest dolanım için 3 bin tavuğa 500 metrekare kapalı alan,12 dönüm açık alan tahsisi şartı varmış.1971 yılından bu yana Elazığ’da yumurta üreten Umut Tavukçuluk, organik yumurta üretecek tavuklara organik yem üretecek yem fabrikası kurmuş. Türkiye’de organik yumurta üretecek tavuklarda yüzde 20 oranında GDO’lu ürün (mısır, soya) kullanımına izin verilmesine rağmen yemde GDO’lu ürün kullanmıyorlarmış. Keskinoğlu 3 milyon TL yatırımı ile Akhisar’ın Kavakalan Köyü’nde yaylada organik yumurta tesisi kurmuş.

Organiği iyi denetlemek gerekir
 İyi de organik yumurta üreten Keskinoğlu, Ay-Pi, Umut/Flotty gibi üreticilerin ürünlerinin organik olduğuna nasıl inanacağız. Bana anlatıldığına göre, organik yumurtaların üretim süresi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile uluslararası kalite sertifikasyon merkezleri olan Ecocert ve Tüv gibi kuruluşlarca denetleniyormuş.
Denetim çok önemli. İyi denetim olmaz ise hem halk kandırılmış olur hem de haksız rekabet ortamı yaratılır.
Organik yumurta piyasaya çıktı, çiftlik yumurtasının pabucu dama atıldı diye bir şey yok. Her ülkede organik yumurtanın üretimi de pazar payı da sınırlı. Çünkü organik yumurta üretmek masraflı. Bu nedenden fiyatı da pahalı.
Günümüzde çiftlik yumurtası üreticilerimiz sağlık şartlarına, yemlerin bileşenine, yemlerim GDO’lu olmamasına özen gösteriyorlar. Çiftlik yumurtaları güvenilir ürünler. Bunları özellikle hatırlatıyorum ki, organik yumurta, çiftlik yumurtasının yerini alıyor şeklinde bir yanlış anlama oluşmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar