Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

ABD Kongre Binasının Basılması Hadisesi Üzerine

6-Ocak-2020 tarihinde A.B.D. başkenti Washington D.C.’deki Kongre Binasının, içeride Biden’in seçim kazandığını onaylama mahiyetindeki oylamalar yapılırken, basılması olayı tüm dünyanın gündeminde. Kıdemli Cumhuriyetçi Parti senatörü ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell bu olayları ayaklanma (insurrection) olarak nitelendirdi. Bunu darbe teşebbüsü diye adlandıranlar da oldu. Devlet malına zarardan başlayıp ölüm ve yaralanmalara kadar varan bu gösteriler üzerine iki farklı televizyon kanalının canlı yayınına bağlanarak görüşlerimin bir kısmını izleyiciler ile paylaştım. Siz kıymetli okuyucularımla da teferruatlı olarak paylaşmak istiyorum.

  • Gösterileri düzenleyen Proud Boys gibi kendilerini vatansever gören ve çoğunluğu beyazlardan oluşan gruplar Amerika’nın elden gitmekte olduğunu ve bunu tersine çevirebilecek tek kişinin de Trump olduğunu düşünüyorlar.
  • Olayların vardığı boyut sebebiyle Trump nihayet 20-Ocak-2020 tarihinde başkanlığı devredeceğini ifade etti. Ve fakat devir teslim törenine katılmayacağını bildirerek aslında bir nevi yeni Başkan Biden’ı tanımadığını bildirmiş oldu. Trump zaten hala seçimleri hile yoluyla kaybettiğine inanıyor.
  • Cumhuriyetçi Parti’ye oy veren yaklaşık 75 milyon Amerikalının büyük bir kısmı ekseriyetle liberal olan medyanın kendilerini kaale almadıklarını düşünüyor. Eylem yapan gruplar işte bu durumdan rahatsız olup işi gösteri ve hatta şiddete dökmeye meyyal ve cüretkar olanlar.
  • Özellikle Amerikan liberal medyası bu olayların müsebbibi olarak Trump’ı görüyor ve Trump’a “yalancı” ve “utanmaz” suçlamalarında bulunuyorlar.
  • Trump vaktinde yatıştırıcı demeçler vermeyerek grupların gazını alamadı. Ama alsaydı bu gruplar bunları yapmazdı denemez çünkü seçimlerden aylar önce bile eğer Trump yeniden seçilmezse bu tür eylemlere girişebileceklerini ifade ediyorlardı.
  • Tepkiler o kadar çok ki Trump’a başkan olarak kalacağı önümüzdeki 12 günü bile fazla görüp azil edilmesi için kampanyalar başladı. Fakat 12 gün azil için yeterli bir süreç değil. Çünkü azil kararının önce Kongre’de oylanıp onaylanması lazım. Ardından azlin Senato’da dava edilmesi ve 100 senatörün en az 67’sinin kabul oyunu alması gerekecek. Örneğin Clinton Kongre’de azil edilmesine rağmen Senatoda 67 kabul oyu çıkmadığı için görevine devam etti.
  • Twitter Trump’ın hesabını kapattı şiddete teşvik edici tweetler atma riski taşıdığı için.
  • Amerikan Kongresi’nden sonra Amerikan Senatosu da Demokrat Parti’nin çoğunluğu oluşturduğu yapılar oldu. Dolayısıyla önümüzdeki en az 2 sene Demokratların yaptırım gücü olacak A.B.D.’de.
  • Son başkanlık seçimlerinden sonra Cumhuriyetçi Parti’nin bu oylama sistemi ile seçim kazanma ihtimalinin çok düşük olduğu düşünülüyor. Çünkü Trump son zamanlarda bir Cumhuriyetçi adayın alabileceği en çok oyu aldı ve yine de seçilmedi. Bu yüzden seçim sisteminin değiştirilmesi isteğini dile getirenler var.

Peki bu olaylar ne anlama geliyor, devam eder mi ve Amerika’yı bir kaosa mı sürükler mi? Şu anda birçok insanın sorduğu bu sorulara kendi penceremden cevaplar vermeye çalışacağım.

  • A.B.D. sistemli bir devlet ve güvenlik konusunda oldukça iyi. O yüzden güvenlik çok kısa sürede yeniden sağlandı ve yeni gösterilerin önü kesildi. Hatta, bugün itibarı ile olaylara karışanların kamera görüntüleri ile tespit edilmesi ve tutuklanması süreci başladı.
  • Silahlı vatandaşların ülkenin kalbi sayılabilecek Kongre binasına kadar girip kendi doğrularını anlatabilmek adına gösteri yapabilmesi bir güvenlik zaafiyeti oluşturmakla birlikte özgür bir protesto ortamı olduğunun da göstergesi.
  • Medyada Cumhuriyetçi Parti’ye oy verenlerin bir nevi “ayıplı” insanlar gibi görülmesi ortadan kalkmalı ve Cumhuriyetçi Partililerin düşünceleri dikkate alınmalı. Eğer kaale alınmama devam eder ise benzeri olaylar ileride tekerrür edebilir.
  • Biden’ın çok iyi bir iş çıkarması gerekiyor yoksa çıkacak her sıkıntıda Trump ile kıyas edilecek.
  • Pandemi ve sebep olduğu ekonomik sıkıntılar bir an önce bitmeli.

A.B.D. hala dünyadaki en güçlü devletlerin başında geliyor ve bu tür sıkıntıların altından rahatlıkla kalkabilecek ve istikrarı tekrar tesis edebilecek bir iradeye sahip. Lakin bu tür olayların devamının gelmemesi için özgürlükler kısıtlanmadan polisiye tedbirlerin ve siyasi açılımlarla bu tür grupların gönlünün alınması gerekiyor. Neticede istikrarlı, adil, hakşinas ve demokratik bir Amerika bütün dünya için şart.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum