Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

ABD Başkanlık Seçimlerine 10 Ay Kala Durum

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimleri 5 Kasım 2024 Salı günü gerçekleşecek. Yeni seçilecek başkan, eğer mevcut başkan Biden yeniden seçilmezse, 20 Ocak 2025 Pazartesi günü yemin ederek görevine başlayacak. Tüm dünyayı yakından ilgilendiren ABD başkanlık yarışını önümüzdeki on ay içerisinde sizler için yakından takip edecek ve mutat olarak değerlendireceğim.

ABD’de Başkanlık seçimlerinde hem parti adayları hem de bağımsız adaylar yarışabiliyor. Ama elbetteki iki büyük parti olan Cumhuriyetçi ve Demokratik Parti adaylarından birinin kazanma ihtimali çok yüksek. Nitekim Amerika tarihinde bağımsız bir adayın kazandığı bir başkanlık yarışı yok. Ama bu 2024 yarışında bağımsız bir adayın kazanmasa da iz bırakma ihtimali var.

Gelin peşrevi burada sonladıralım ve partilerin aday adaylarından ve bağımsız adaylardan an itibariyle anket sonuçlarına göre önde olan isimleri sıralayalım.

Demokratik Parti Aday Adayları

Joe Biden:

81 yaşındaki mevcut Başkan Biden hale hazırda Amerikan tarihindeki en yaşlı başkan. Amerikan halkının kendisine güveni anketlere göre yerlerde olsa da yeniden dört yıllığına seçilmek isteyen Biden’ın seçmenleri yeterince takati olduğuna ikna etmesi gerekiyor. Konuşurken şaşıran, el sıkışmak için havaya elini uzatan, defalarca tökezleyip düşen, ve açıkçası pek de sağlıklı görünmeyen Biden’ın işi zor. Ama kendisi “ben aday olmayacağım” demediği ve sıhhatini artık saklanamaz bir şekilde kaybetmediği sürece Demokrat Parti’nin başkan adayı olacak.

Marianne Williamson:

71 yaşındaki best-seller yazar ve guru olan Marianne Williamson 2020 yılından sonra ikinci kez Demokratik Parti’nin başkan adaylığı için yarışacak. Adaylık platformu “adalet ve aşk” üzerine kurulu.

Dean Phillips:

54 yaşındaki Minnesota eyaleti kongre üyesi ve dondurma şirketi ortağı milyoner işadamı Dean Phillips’in adaylık felsefesi “Biden’ın yeniden kazanamayacağı, ekonomiyi düzeltmek ve Amerika’yı tamir etmek istediği” söylemi üzerine kurulu.

Cumhuriyetçi Parti Aday Adayları

Donald J Trump:

77 yaşındaki eski başkan formundan bir şey kaybetmemiş görünüyor. Cumhuriyetçilerin başkan adayı olup kaldığı yerden devam etmek için tüm gücüyle kampanya yürütüyor. Kendinden o kadar emin ki diğer aday adayları ile münazara yapmayı bile reddediyor. Nitekim anketlere katılanlardan %60’ı Trump’ı en güçlü aday olarak görüyor. Şahsına yönelik açılan davalardan da korkmadığını belirten Trump an itibariyle en güçlü Cumhuriyetçi aday adayı.

Ron DeSantis:

45 yaşındaki Florida eyalet valisi sert, kararlı ve muhafazakar bir karakter. Dört sene önce benim de oyumu alan DeSantis bu kez Filistin meselesindeki şahin tavrından ötürü desteğini kaybetti. Anketlerde Trump’ın oldukça gerisinde. Ama eğer Trump aday olursa DeSantis’i yardımcısı olarak seçebilir.

Nikki Haley:

51 yaşındaki eski Güney Karolina valisi, ABD’nin Trump dönemindeki eski BM temsilcisi ve muhafazakar görüşlere sahip olan Nikki Haley de adaylık yarışında oldukça geride.

Bağımsız Adaylar

Robert F Kennedy Jr:

“Rahmetli Başkan Kennedy”(*)’nin 1968 yılında suikaste kurban giden kardeşi Bobby Kennedy’nin oğlu olan ve geçmişte Covid aşısı karşıtı söylemleriyle Instagram’dan atılan 69 yaşındaki aktivist Robert F Kennedy Jr başkanlık genleri taşıyor olsa da anketlerde geride.

Cornel West:

70 yaşındaki siyasi aktivist, feylesof ve akademisyen olan Cornel West, Filistinlilerin acılarını paylaşmaktan ve malum rejimi eleştirmekten çekinmeyecek kadar cesur birisi. ABD başkanı olması zor ama Amerikalı müslümanların desteğini alacağı kesin.

Her eyalette ön seçimlerin yapılacağı önümüzdeki aylarda bu aday adaylarının sayılarının azalacağını ve bir çoğunun daha güçlü adayların lehine çekileceklerini düşünüyorum. Trump - Biden başkanlık yarışı hala en gerçekçi senaryo. Bu senaryo gerçekleşirse Trump’ın seçileceğine kaniyim. Bakalım önümüzdeki 10 ay neler gösterecek.

(*) 1978 yapımı unutulmaz Neşeli Günler filminde Şener Şen’in kahvehanedekilere jilet pazarlamak için kullandığı monologdan alınmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.