Ahmet Müfit KUTLU

Ahmet Müfit KUTLU

AYRILIK TABLOLARI-2

B.

 

 

AYRILIK TABLOLARI

= Sevgili Peygamber’imizin(sav) Ölümü =

(2)

 

Abdullah oğlu Said babasından naklediyor :

“ Ensar,Resulullah’ın hastalığının ağırlaştığını görünce mescitte toplandılar . Allah ondan razı olsun Abbas ,Peygamber’e gitti. Toplandıklarını ve endişelendiklerini bildirdi.

 Sonra Fadl gitti.O da aynı şeyleri söyledi.

 Daha sonra Hz.Ali gitti.Sahabenin toplandığını ve endişelerinin arttığını ifade etti.

 Allah Resulü elini uzattı.”Oturun”buyurdu,onlar da oturdular.”Ne diyorsunuz ?” diye sordu. Onlar “ Senin ölmenden korkuyoruz” dediler. Erkekleri Resulullah’ın yanında toplandıkları için kadınlar da çağrışmaya başladılar.Allah Resulü davranıp kalktı. Hz.Ali ve Fadl’a dayanarak çıktı.Abbas da önündeydi. Resulullah’ın başı dik ve muhkem duruyordu. Düzgün adımlar atabiliyordu.Böylece geldi ve minberin alt basamağına oturdu. Bütün cemaat kendisine yöneldi.Resulullah önce Allah’a hamdetti. Övgüde bulundu ve dedi ki :

“ Ey insanlar ; bana gelen haberlere göre siz benim ölmemden korkuyorsunuz.Bu bir çeşit sizin ölümü inkar etmeniz demektir. Siz şimdi , peygamberlerin ölümünü inkar etmezsiniz. Ben size ölüm haberini vermedim mi ? Benden önce gönderilen bir peygamber , gönderildiği kişiler arasında baki kaldı mı ki ben sizin aranızda baki kalayım .Haberiniz olsun ; ben Rabbıma kavuşurum, siz de kavuşursunuz O’na .

 Ben size ilk muhacirlere hayırla muamele etmenizi vasiyet ederim . Muhacirlere de onlar arasında aynı muameleyi yapmalarını vasiyet ederim . Çünkü Allah buyuruyor : “ Yemin olsun asra ki muhakkak insan kat’i bir ziyandadır. Ancak iman edip güzel ameller işleyenler , bir de birbirlerine hakkı tavsiye,sabrı tavsiye edenler böyle değildir” (Asr Suresi)

“Bütün işler Allah’ın izniyle yürür.Bir işin gecikmiş olması sizi aceleciliğe sürüklemesin . Çünkü muhakkak Allah , bir kimsenin acele etmesiyle acele etmez . Kim Allah’ın hükümlerine karşı çıkarsa Allah onu tepeler.Kim Allah’ı aldatmak isterse , Allah onun hilesini bozar.

 Demek ki idareyi ve hakimiyeti ele alırsanız yer yüzünde hemen fesat çıkaracak , akrabalık ilişkilerini bile keseceksiniz öyle mi ?

Ensara iyilikle muamele etmenizi size tavsiye ederim . Zira onlar, siz muhacirlerden önce Medine’yi yurt ve iman evi edinmişlerdi. Onlara(Medine’li yardımcılara)) iyilik etmenizi öğütlerim .Onlar (Medine’li yardımcılar) sizi , mallarına ortak etmediler mi ? Onlar sizi feraha kavuşturmadılar mı ? Onlar kendileri ihtiyaç içinde bulundukları halde sizi kendi nefislerine tercih etmediler mi ?  İkaz ederim ; kim onlardan iki kişi arasında hakemlik yapmak zorunda kalırsa iyi olanı iyilikle karşılasın . Kusurlu olanın kusurunu bağışlasın, görmesin. Hiçbir şeyi onlara tercih etmeyiniz.

 Ben sizden ayrılıyorum. Siz de benim peşimden gelecek,bana kavuşacaksınız. Haberiniz olsun ; buluşma yerimiz benim havzımın başıdır. O havz “Kevser” oluğundan öyle bir su dökülür (akar) ki sütten beyaz,köpükten yumuşak ve baldan tatlıdır. Kim ondan içerse ebediyen bir daha susamaz. Onun taşları incidir. Vadisi misk kokar. O, yarın hesap verme gününde kime haram olursa bütün hayırlar ona haram olacak .Haberiniz olsun ; kim yarın bana kavuşmayı seviyorsa elini,dilini kötülüklerden ve yakışıksızlıklardan çeksin .”

Bu arada Abbas dedi ki :

“Ey Allah’ın Resulü ;Kureyş’e de nasihat et”

Resulullah buyurdular :

“ Ben bunları Kureyş’e vasiyet ediyorum . İnsanlar Kureyş’e tabidir. İyileri iyilerine , kötüleri kötülerine.Kureyş ailesi de insanlara hayrı tavsiye etsinler. “

“ Ey insanlar ! Günahlar nimetleri değiştirir, nimetlerin elden çıkmasına sebep olurlar . İnsanlar (halk) iyi olduğu zaman önderleri onlara iyi muamele ederler.İnsanlar (halk) kötüleştiği zaman önderleri onlara zorbalık ve zulüm yaparlar. Şanı yüce olan Allah buyurur ” İşte biz zalimlerin kimini kimine (işlemekte oldukları günahlar yüzünden)  böylece musallat ederiz “(Araf S-129)

 

( Devam edecek ) 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum