Nigar ALMANGIZI

Nigar ALMANGIZI

Azerbaycan’da Seçimler Zar Atarak Yapılsın

Azerbaycan'da Seçimler Zar Atarak Yapılsın Başkanlık seçim kampanyası Ağustosun 1-i başlıyor. Fakat gözlemlerimden çıkardığım sonuç bu memlekette sanki seçim falan yapılmayacak gibi. Muhalefet de iktidar da aynı durumda. Bu yetmezmiş gibi halk da seçimi hiç düşünmüyor. Yaşanan süreç bunu söylüyor. İktidar yandaşı media hep bir yerde baş vermiş boş şeyleri yazıyor. Muhalefet mediasının işi de hep her hangi bir bürokratın siparişiyle diğer bir bürokratın yakın zamanda yetkilerine son verileceğini yazmakta. Bu tür haberleri yıllardır okumaktayız. Sonuç olarak hiç bir şeyin değişmediğini görüyoruz. Dünyanın tüm normal memleketlerinde muhalefet iktidarın söyleyemediğini tüm dünyaya beyan eder. Bizde ise muhalefetin görevi meğer ki, halkı uykuya yatırmak içinmiş. Yani toplumda memnuniyetsiz kesimin artış gösterdiğini farkettiği an saldırıya başlıyor.

Manşetlerde de sadece şunları okumak mümkün: Ramil Usubov görevden gidiyor! Kemalettin Haydarov tutuklanacak! Ziya Memmedovun yetkileri kısıtlanacak! Ramiz Mehdiev görevden ayrılıyor! Oktay Şireliyevin görevine son! Misir Merdanov bakanlıktan atılacak! Ve diğer bu kabilden yalan haberler. İşin ilginç tarafı 5-6 önde giden muhalefet qazetesi aynı günde aynı manşetleri atıyor. Saf insanlar da bu tür yazıları okuyunca “artık itiraz etmeğe ne hacet, zaten bunlar işten atılacak” diyerek rahatlıyor. Fakat gerçekte durum böyle değil. Bürokratların kendileri bu tür manşetleri sipariş ediyorlar. Bir de bu tür haberler seçgi öncesi dönemlerde daha çok yayılıyor. Bu gün yayınlanmakta olan gazetelere bir göz atsak buna tanık olacağız. Okurlarım benim muhalefeti eleştirmemi yadsıya bilirler. Fakat inanın, bu muhalefet artık miadını doldurmuş vj ihtiyarlayıp işe yaramaz hale gelmiştir. Fakat siyasi sahneden inmeyi aklının ucundan bile geçirmiyor. İnmelerini isteyenlere ise yandaş medya ile çamur atıyorlar. Kendilerinin işbirliyi yaptıkları adaların işbirlikçisi ilan ediyorlar.

Bu sebepten de bu gün pek çok siyasi İsa Kamberin Ziya Memmedov ve Ramil Usubovla, Ali Kerimovun Ramiz Mehdiyevle işbirliği içinde olmasını, Resul Kuliyevin ise iktidardakı bir takım odaklarla işbirliği yaptığını söylemeğe cesaret edemiyorlar. Kısacası bu memlekette her kes her kesin işbirlikçisi. Muhalefette olup da iktidarla işbirliği yapanları kastediyorum. Fakat halk kiminle işbirliği yapacağını şaşırmış durumda. Bu yüzden önümüzdeki seçimlerden bir şeyler beklemek abes olurdu. Zaten sözde demokrat, kendi komünist geçmişinden vazgeçememiş bürokratlarla bir zamanlar komsomol üyesi olmaktan onur duyan muhalefet anlaşmış.

Önümüzdeki seçimde sandıktan kimin çıkacağı ve bunun bedeli olarak paraların kimin cebine akacağı malum. Olan yine halka olacak. Konu açılmışken şunu da söyleyeyim. Azerbaycan cumhurbaşkanının kesinlikle bunlarla işbirliği yapmadığından eminim. Bu işi yapanlar sözde demokrat komünist bürokratlardır. Bunu yapmakta amaçları ise cumhurbaşkanına etki olanakları kazanmak. Yani başkanlık seçimlerinin ardından “kutudan siz çıkmasanız da biz sizi seçtirmeği başardık ve işbirlikçi muhalefet bunu görmezden geldi” söylerek daha 5 senelik sürede koltuklarını garatilemek için. Son başkanlık seçimlerinde olduğu gibi. Aslında seçmenler İlham Aliyevden yana oy kullanmışlardı. Hiç değilse ikinci tur yapıla bilirdi. Fakat yolsuz bürokratlar kendi işbirlikçi muhalefetini kullanarak insanları sokaklara döke bildiler. Önderlik ede bilecek şahıslara kitlelere liderlik yapmamalarını söyleyerek İlham Aliyeve “biz işte böyleyiz” deyerek gövde gösterisinde bulundular. Önümüzdeki seçimlerde de bu şıkkı seçmişler. Büyük ihtimalle 2003-ün senaryosu yeniden oynanacak.

Bir önerim olacak, haydi bu sefer seçim yapmayalım. Bunca masrafa da katlanmayalım. Bir arkadaşımızın söylediği gibi oy kullanmak yerine zar atalım. Dünyada hiç benzeri olmayan bir seçim usülü. En azından zarın altı yüzünün olduğunu biliyoruz. İnsanları sokaklara sesleyerken bir yüzünün olduğunu söyleyenlerin on yüzlü olduğunu görmeyeceğiz. Bir de bu leş yiyen karqa gibi her seçimde memleketimize üşüşen, geri dönerken de ceplerini doldurup giden uluslararası gözlemcilere bizden bir şeyler umma olanağı vermemiş oluruz. Değilse onlar daha şimdiden alacakları yeni villaları, son model arabaları belirlemişler.

Allah'a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum