BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ

Bu yıl bayram bize pek bayram gibi gelmedi. Hani derler ya nerde o eski bayramlar?

Gerçekten eskide kaldı bayramı bayram yapanlar. Ben bu cümlende şunu çıkarıyorum; nerde eski bayramlardaki insanlar.. Geçmişe duyulan özlemde en büyük rolü onlar oynarlar. Çünkü bayramı bayram yapan da insandır.

 

Bayramın en önemli unsurlarıdır aile büyükleri. Her bayram ilk onlar ziyaret edilip bayramları kutlanır. Elleri öpülüp, hayır duaları alınır. Bizim ailemizde yıllardan beri böyledir. Her yıl bayramın ilk günü dedemlerde toplanırız tüm aile. Çocuklar, torunlar herkes ilk dedenin evine gelirler-di-.

 

Bu bayram dedem vefat etti. Her bayram ilk ziyaret ettiğimiz, ailemizin koca çınarı dedem. Kocaman bir boşluk oluştu. Babaannem ve babamın vefatından sonra kalbi dayanamadı. İnsanın eşini ve evladını kaybetmesi kolay değildi. Yaşlı kalbi altı ay dayanabildi. Ve mübarek bir bayram günü toprağa verdik dedemi.

 

Dedem sanki hiç gelmemiş bu dünyaya. Sanki hiç yaşamamış, onca yaşanmışlık biriktirmemiş gibi. Bir varmış bir yokmuş gibi. Masal kahramanı gibi.

 

Taziyelerle dolu bir bayram geçirdik bu yıl. Bayram tebrikleri taziyelerle birbirine karıştı.

Her yıl maaile dedemlerde toplanırdık. Kalabalık sofralar kurardık. Bayram boyu misafirlerimiz eksik olmazdı. Çocuklar, torunlar dedemlerin evini doldurup, taşırırdık.

 

Ölüm bu yıl ailemizi imtihana çekti. “ Evet, kendinize çeki düzen verin.Yarının olup olmadığı meçhul her biriniz için. Her canlı ölümü tadacaktır ve bu yıl yaşadığınız son ramazan, son bayram, son ay belki de son hafta.. Nefsinizi hesap günü gelmeden hesaba çekin.. Dün birlikte olduklarınız bugün yoklar..İbret almaz mısınız?”

Bu mesajları aldık bu bayram.. Bu cümleler büyük harflerle tekrarlandı..

 

Cenaze evinde ister istemez kendi iç dünyanıza doğru yol alıyorsunuz.

Benim ne kadar zamanım kaldı ? Cenazem nasıl olacak? Kaç yaşında olacağım? Nerde olacağım? Yaptıklarım, yapamadıklarım.. Gerçekleştiremediğim hayaller, hayal kırıklıklarım.. Başardıklarım, başarısızlıklarım. Ertelediklerim.. Yarınlar için yaptığım planlar...Derin seslikte hepsi ve daha fazlası bir bir hatırlanıyor..

 

Hayat kalanlar için tüm hızıyla devam ediyor. Müslüman sorumluluklarıyla yaşar nihayetinde. Önemli olan her büyük acıdan ders çıkarma çabasında olmak. Başarmak kolay değilse de o yolda olmaya niyet etmek.

 

Rabbim O’nun yolunda yaşayanlardan olmayı dileyen herkese nasip etsin.

Kuran ahlaklı bir ömür sürdürmeyi, sabrı ve şükrü hayatımızdan eksik etmemeyi nasip etsin. Ve en önemlisi hesap vereceğimiz büyük gün kul hakkıyla Rabbimizin karşısına çıkmamayı nasip etsin..

 

Amin..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum