Çocukla Çocuk Olunmaz

Geçtiğimiz günlerde eğitim camiasını sallayan bir haber ile karşılaştık. Konya’nın Selçuklu ilçesindeki bir ilkokulda, 1’inci sınıfa başlayan A.Ç. isimli bir çocuk, video görüntülerine göre öğretmenine ve sınıfına alışamamış ki bu çok normal duygudur. Annesinin yanından tanımadığı ortama hemen uyum sağlamasını beklemek aslında büyük hatadır. Aile, öğretmen, öğrenci eşliğinde hep birlikte geçirilecek bir süreci çocuğu korkutmayla susturmayı beklemek eğitimsizlikten kaynaklı bir sorundur.

“Ağla, ağla seni disipline yollayacağım haberin olsun. Müdür bey de seni cezalandırsın. Ulan sizi bana sayıyla mı verdiler?”

Yukarda sıralanan cümleler, şu an kendisinin yaşayacağı süreçlerdir. Çocukla çocuk olmak deyimini kişiye yanlış öğretmişler. Karşı tarafta ki kişiyi anlamaktan geçer uyum sağlamaktır yapılması gereken olay.  Videodan gözlemlediğime göre öğretmen demekten utandığım kimse aslında emekliliği gelip geçmiş ama emekli olmamış biri tahminimce.. Bana kalsa devlet okullarında öğretmenlerin süresi 10 sene olacak emekli olmalarına yeten bir süredir. Görevini içten yapmayan eğitimciler için ideal bir süredir. Daha sonra özel okullara sevklerini yapsınlar. Öğrencileri ücretsiz eşya gibi sahiplenme, ağızına geleni sayma gibi sorunlar sadece devlet okullarında yaşanan olaylardır.

Gerçek manada konuya baktığımız zaman gerçek sorun Misyon-Vizyon gibi hedeflerin eksikliğinden ve mesleğin kutsallığının idrak edilmemesinden kaynaklandığını görmemek olmaz. Geçmişte bu gibi olaylar çok daha sıktı her okulda vardı. Bunun gibi sözde öğretmenler yüzünden kaç milyon çocuk eğitimden soğudu sizce? Sizde çok dediğinizi duyar gibiyim evet bir çok..

Öğretmenler gerek çocuklarımıza, gerek biz ebeveynlere örnek kişilikler olmalıdır. Ağızlarından çirkin söz duymaktan utanacağım tek meslek grubu onlar diyebilirim.

Öğrenciler eskiden nasıldı şu an nasıl diye soru elbette ki kafamızda dolanacak. Onda da açık olayım.. Çocuklarımıza öz güven duygusunu vermek şurda dursun aileler ahlak duygusunu aldılar onlardan. Öğretmenlerine saygı göstermeyen, nesiller yetiştirdik.

Temel de sorun ahlak eksikliği değil mi?

Merhamet duygusu eksik olan nesiller merhametsiz olurlar. insan sevgisi, doğa sevgisi ile başlar insan hayata bakmaya masum bebeklerin göz bebeklerine bakıp çirkin sözler söylemek insana yakışır mı?

Merhamet et ki merhametle karşılaş vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum