Nigar ALMANGIZI

Nigar ALMANGIZI

Ermeni Desteğine Güvenen Rusya

Bilindiği gibi Kafkaslar'dakı Gürcü-Oset çatışması  Rusya ile Gürcistan'ı fiili savaşın eşiğine getirmiş durumda. Ayrılıkçı Osetya cumhuriyetini korumak bahanesiyle Rusya Gürcistan topraklarını işgal etmiştir. Yüzlerce ölü, binlerce yaralı var. Ölü ve yaralılar sadece gürcüler değil hem de bu ülkede yaşayan sayıları 1 milyonu aşan Borçalı Türkleridir. Gürcistan da dahil 14 cumhuriyet 1917 senesinden beri tam 70 sene rus sömürgesi olmuştur. 1988 yılından itibaren bu cumhuriyetler bağımsızlıklarını ilan ederek dünya devletlerince tanınmışlardır.

 

Fakat bazılarınınki bağımsızlık sayılmaz. Örneğin Ermenistanın bağımsızlığı daha ilk günlerinden beri kağıt üzerine yazılı olmaktan öteye geçmemiştir. Ermenistan hala Rusya tarafından yönetiliyor. Orta Asya cumhuriyetleri dediğimiz Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan da benzer durumda. Yani bu devletler hala sarıların güdümünde politika sergiliyorlar. Baltık cumhuriyetleri Letonya, Litvanya, Estonyanın yanında Azerbaycan da  bağımsızlığının ilk gününden itibaren rus ordularını kendi topraklarından çıkarmayı başardı. Fakat bu adı geçen ülkelere pahalıya mal oldu. Rusyanın hışmına uğrayan bu cumhuriyetlerin her birinde ruslar katliamlar yaptılar. Rusya bununla da yetinmeyerek Azerbaycan torpraklarının %20-sini, Dağlık Karabağ ve Zengezurun bir parçası olan Kubatlı, Laçın ve Zengilanı işgal ederek Ermenistan'a verdi. 1992-nin 25-26 şubat gecesi Rusyanın 366 Nolu alayı ayrılıkçı ermenilerle birlikte Azerbaycan'ın kentlerinden biri olan Hocalı'yı yeryüzünden sildi. Bir gecede binlerce insan katledildi ve şehir ermenilere armağan edildi.

 

Ukrayna ve Gürcistan son 5 seneye kadar Rusyanın arka bahçesiydi. Yönetime gelen Yuşenko ve Saakaşvilinin ruslara sırt çevirerek batı yanlısı politika gütmelerini Rusya hazmedemedi. İşte sonucu. Rusya Gürcistan'a söz geçirebilmek için bu ülkeyi aynen Hocalı gibi yeryüzünden silmeğe bile hazır. Şunu da söylemek gerek, Rusya kendisiyle aynı çizgiyi paylaşmayan her bir eski SSCB cumhuriyetinde Osetya ve Dağlık Karabağ benzeri bir çatışma yeri oluşturmuştur. İhtiyaç duyduğu anda bu çatışmaları alevlendirebiliyor. Bugün Osetya'dakı çatışmaları alevlendirerek BTC-nin öcünü almaya çalışıyor. Rusya çatışmaların alevlendiği ilk günden itibaren kendisinin masum olduğunu isbat etmeye çalışarak tüm suçu gürcü tarafına yüklemeğe çalışıyor. Fakat böyle olmadığını herkes biliyor. Rusya Kafkasları kaybetmek istemiyor. Olanlarla ilgili dün kendi fikirlerini açıklayan Medvedev bunu açıkça bildirdi. O, Rusya'nın Kafkaslar'da, aynı zamanda Ermenistan'da söz sahibi olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini basın açıklamasında bildirdi. Medvedev bu açıklamasını daha olaylar sıcaklığını korurken yapmıştı. Fakat Rusya gibi büyük bir devleti yöneten bir şahsın ağzından dökülen bu sözleri ABD ve Türkiye'ye mesaj gibi algılamak mümkündür. Gürcistan ve Azerbaycan'ın Ermenistan gibi rus yanlısı olmadığı, Amerika ve Türkiye'nin çizgisini paylaştığı herkesce biliniyor.

 

Bu savaşı Rusya ve Ermenistan'ın Gürcistan'a karşı birlikte yürüttüklerini de söylemekte yarar olacaktır. Zira Gürcistan'ı bombalayan rus jetlerinin Ermenistan'dakı üsslerden havalandığı biliniyor. Ermenistan devleti buna izin vermiştir. Yani Rusya'nın ileri karakolu olan Ermenistan yakın gelecekte sadece Azerbaycan'a değil, Gürcistan'a karşı da toprak talebiyle çıksa şaşmamak gerek. Bu arada Gürcistan'da 100 binden fazla ermeninin yaşadığını da söylemek gerek. Şöyle ki, ermeniler yaşadıkları ülkede sayıları 50-60 bini bulunca hemen toprak talebinde bulunuyorlar. Gürcistan'ın Cavahetya bölgesinde yaşayan ermenilerin ara-sıra ayrılıkçı çıkışlarla seslerini duyurmaları bunun örneğidir. Çatışmaların ilk gününden itibaren Gürcistan'da yaşayan borçalı türkleri gönüllü olarak savunma timleri kurarak gürcülerin yanında ruslara karşı kendi vatanlarının savunmasına kalkmışlar. Bu yüzdendir ki, borçalı Türklerinin çoğunlukta oldukları Marneuli kenti de rus bombalarından nasibini almıştır. Gelen haberler arasında dikkatimi en çok çekeni 500 çeçenin rus ordusuyla birlikte Gürcistan'a girmesi, fakat son anda bu askerlerin ruslara itiraz etmesi haberi olmuşdu. Bu şu anlama geliyor, kim olursan ol, haksız tecavüz ediyorsan kimse yanında durmaz. Rusya Gürcistan'a kendi dediğini dayata bilirse sırada Azerbaycan'ın olması muhtemel. Fakat Rusya'nın tüm çabaları nafile. 70 sene bir şey yapamadıkları gibi yine de yapamayacaklar. Sadece kaybedilen zamana ve canlara yazık.

 

Bir de sözüm ona büyük devletlerin politikalarına daha yazıklar olsun. Türkün düşmanı olan ermenilere güvenilmeyeceği bir daha kanıtlandı. Yıllardan beri kendi hrıstiyan din kardeşleri olan Gürcistan üzerinden ilişkilerini sağlayarak ekonomik durumlarını düzeltmişlerdi. Şimdi Gürcistan'a ihanet ettiler. Fakat ne yazık, hala Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının açılmasından yana olanlar var. Bazı Karslı meslektaşlarımdan da bunu destekleyenler var. Yüce Türk milletinin yabancı ve türkleri sevmeyen güçlerin bölgede at koşturmasına olanak tanımayacağına, doğru politikasının devam ettireceğinden eminim. Allah Türkü ve sevenlerini korusun, özgür olmayı hakeden, kendi toprak bütünlüğünü korumak için işgal güçlerine direnen tüm haklkların yardımcısı olsun. Amin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum