Ahmet Müfit KUTLU

Ahmet Müfit KUTLU

FÂNİ DÜNYA

 FÂNİ  DÜNYA

 

Adamın biri köprüden geçerken derenin içinde paçalarını sıvamış bir köylü görür. Sırtında kocaman bir fıçı, elinde çorap örgü şişleri, ayakları suyun içinde tepiniyor. Dudakları kıpır kıpır bir şeyler mırıldanıyor.Çok meraklanmış yabancı :

- Hemşerim , demiş. Ne yapıyorsun öyle suyun içinde ?

- Ben mi ?  Ben fakir bir adamım ..Bizim köyün imamı " Caminin kilimlerini derede yıkayıver" dedi. Sevaptır... Aldım getirdim ayaklarımla tepip yıkıyorum . Yıkayınca götürüp vereceğim. Hem sevap..hem de imam efendi iyi bir adamdır ; bir kaç kuruş verir, şu fani dünyada geçinir gideriz .

- Peki,demiş yabancı . O başının üstündeki fıçı nedir ? Başını sallayıp duruyorsun ?!

- Ha o mu ? Geçenlerde Sarıkçı Hüseyin Ağa'nın koyunları kuzuladı.Hayvanların sütü bollaştı. "Nasıl olsa aylaksın, yağ yapıver " dediydi. Kilimleri teperken nasıl olsa yayık sallanıyor . Yağ yapınca götürür veririm; memnun olur,üç beş kuruş verir... Biz de şu fâni dünyada geçinir gideriz.

- Anlaşıldı ;  demiş yabancı . Peki o dediklerin tamam da ya o elindeki şiş ve örgü ne oluyor ?

- Haa! demiş köylü ; bizim Hasan Ağa'nın oğlu Erzurum'da asker .”Kışları çetin olur. Bir çift çorap ör de göndereyim" dedi. Kıramadım. Sevinir fakir . Üç beş kuruş verir. Şu fâni dünyada geçinir gideriz.

Yabancı dayanamamış :

- Ayaklarınla kilim yıkarsın.. Sırtında yayık çalkalarsın ..Bir yandan çorap örersin ... Hepsini anladım da , peki ; dudakların neden kıpır, kıpır oynuyor ?

- Fatma Aba'nın kocası Kel Hüseyin geçenlerde 'sizlere ömür' rahmetli oldu." Bir hatim indiriver " dedi. Allah rızası için .. sevaptır. Bir kaç kuruş verir, biz de geçinir gideriz bu fâni dünyada ... demiş köylü.

Yabancının sabrı tükenmiş :

  • Ulan, demiş ; dua et ki bu dünya fâni .. Ya bir de bâki olsaymış bilmem o zaman daha ne haltlar edecektin ?

 

Vallahi ; iyi ki bu dünya fâni... Yoksa milleti kazıklayıp, kazanıp, kazanıp doymayanlar,miras için kardeşinin gözünü oyanlar, altın,gümüş mal biriktirenler,"Daha var mı ? Daha var mı ?" diyenler hiç ölmeseydi, arkadan gelenlerin hâli ne olurdu ?

 İyi ki fâniyiz..   548874_398994796815785_994006001_n.20121029161732.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum