FETTAN DURUMLARA DİKKAT

Tiyatroyu eskiden beri severim. Ortaokulda iken görev almış olduğum oyun bende epeyce izler bırakmıştır. Güzel bir oyun duyduğum zaman fırsat bulursam kaçırmam. Birkaç yıl önce sahnelenen IV. Murat oyununu da bu sevgi sebebi ile izlemiştim. Bazı replikleri unutmuyorum.

Malum IV.Murat dönemi Osmanlı’da fitnenin kaynadığı bir dönemdi. Saray içinde ve dışında yaşanan entrikalar had safhadaydı.

Saray içinde Valide sultan ve IV.Murat’ın eniştesi gizli gizli sultanı halletmenin yolunu arıyordu.

Saray dışında ise yeni çeri (Bu günün paşaları misali) sultanı devirme planları yapıyorlar sudan bahaneler ile” istemezük” naraları atıyorlardı.

” Falanca Sadrazamın kellesünü isterüzzzzz”

Sanki bu günün siyah beyaz hali idi.

Aynı dönemin ünlü şairi Nedim, Sultan’ı uyarıyor ve “fettan durumlara dikkat Sultanım” diyordu.

 

IV. Murat genç, tecrübesiz fakat akıllı. Fettan durumlar ne ola ki diyor ve etrafı kolaçan ediyordu.

Fettan durumlar genç padişahın içini bir tuhaf ediyordu.

Neydi, kimlerdi.

Sonunda Valide Sultan (Mahpeyker Sultan) ile Eniştesinin sahanlıktaki gizli konuşmalarına şahit oldu ve fitnenin ilk ayağının aslında en yakınındakilerden kaynaklandığını çözdü.

Bir bahane ile Mührü Hümayunu eniştesinden aldı ve Bostancıbaşı’na eniştenin giderilmesi (İdamı) emrini verdi.

Validesinin de gözetime ihtiyacı olduğunu söyleyerek oda hapsine aldı.

 

Bu kadar olayı neden anlattım.

Amacım tarih bilgisi veya tiyatro sevgisini aşılamak değil. Tarihten tiyatronun canlı anlatımı yolu ile ders çıkarıp olayları günümüze eşlemek.

***

Malum Bilgi Edinme Kanunu var.

24 Ekim 2003 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25269

Kabul Tarihi: 09.10.2003

Kanun No:4982

 

Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.[[1]] Bilgi edinmek isteyenler linkten detayları öğrenebilirler.

Bu duygu ve düşünceler ile 2004 yılında Milli Savunma Bakanlığı’na e-posta yolu ile başvurarak TSK’dan bana tebliğ edilmeyen Re’sen emekli edilişimin asıl sebebini sormuştum. Yaklaşık 15 gün sonra gönderen hanesinde Deniz K.K.lığı yazılı bir mektup ulaştı.

Bana gönderilen mektupta o zamanın parası ile 93.500.000.-TL yani şimdiki para ile 93.5 TL masraf istendi. Bedeli yatırdım ve evrakların fotokopileri geldi.

 

Burada işin dikkat çeken ve şimdi uyandığım en önemli konusu Daire Başkanı Korgeneral Saldıray Berk imzalı 2 sayfa tutan, bilgilendirmeden çok kendini hakim yerine koyarak beni direk suçlayan, kapak yazısıdır.

 

Mektubu Onaylayan makam o zaman için çok fazla dikkatimi çekmemişti. Bu gün gelinen noktada geri dönüp evrakın altındaki imzaya dikkatle bakılınca “Fettan durumların “ aslında uzunca bir süredir TSK içinde dolandığı izlenimi akla kapı açıyor.

 

Aradan geçen yıllar içerisinde Saldıray Berk ismini 3. Ordu Komutanı görevinde iken ismini Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı olarak sık sık duymuştuk. YAŞ mağdurlarına karşı tavrını anlamak artık zor değil.

 

"Bizim görevimiz karakol savunmak değil" diyen Berk, hükümeti "işbirlikçilikle" suçluyor. Türkiye'nin bir kaosa sürüklendiğini söyleyerek, "Ergenekon'un altına imza atarım" [[2]]diyebiliyor.

 

Hangi birini hatırlatayım bilemiyorum.

Ben sadece hakkımda düzenlenen sahte evrakların ne olduğunu merak etmiştim.

 

Şimdi anlıyorum ki “Fettan Durumlar” çok uzun zamandan beri devam ediyor.

Ben sadece bilgi almak istedim.

Bana yazılan cevap ise bilgi vermenin haddini çoktan aşmış, ilginç yorumlar katılmış ve suçlamaya girişilmiş.

Hakkımda yargı kararı yok. Aksini ispat etmeye hazır olduğum, Sayın Paşa tarafından pek çok yeri karartılmış iftira evraklarının fotokopileri var.

Fotokopileri göndermiş ama, o iftiralara dayanarak bana kendine göre okkalı bir yorumla, öyle bir yazı yazmış ki ben kendimi bilmesem; neredeyse ben ne yapmışım ya…adamlar haklı diyeceğim.

Ama durum hiç de öyle değil.

Bal gibi iftira.

Paşa bu iftiraları ezbere biliyor ki. müthiş derecede savunmuş ve beni adeta doğduğuma pişman etmiş.

 

Şimdi YAŞ kararları yargıya açıldı. Adil ve gerçekten olayı aydınlatmak isteyen bir yargı olmak şartı ile ispat etmeye hazırım.

Sanıyorum benim gibi pek çok YAŞ mağduru kendi haklarında benzer iftiraların aksini ispata hazırlar.

İspat için hazırlanacak olan sağlıklı bir uyum yasasını bekliyorum. Mevcut durumda neler olacağını kestirmek zor değildir.

 

3 general açığa alındı ama fettan durumlar devam ediyor.

 

Ağustos şurasında haklarında not düşülenlere ve de AYİM’e talimat verenlere dikkat edilmeli.

 

Ahmet TÜRKAN -HABERNAME

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum