Gül New York'tan mutlu ayrıldı

NEW YORK- ABD Başkanı Barack Obama "Bizim takımın sizinkileri yenmesine üzüldüm" demiş Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, son Dünya Basketbol Şampiyonası'nda iki ülkenin milli takımları arasındaki final maçını kast ederek... Gül, "Hiç üzülmeyin" demiş, "Finali sizinle oynamamız bile önemliydi; futbol maçı yapıyor olsaydık, yenen biz olurduk..."

"Obama ile görüşme olmayacak" diye iddiaya girenler varsa aranızda, esas kaybeden onlar... Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu vesilesiyle 150'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanları arasında taraf tutmamak için hiçbiriyle başbaşa görüşmeme kuralını bozdu çünkü Barack Obama; BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'un yemeğinde Türkiye Cumhurbaşkanı ile bir köşeye çekilip görüşerek...

ABD'nin Türkiye'nin içinde yer aldığı bölgede ciddi sorunları var. Irak'tan muharip güçlerini çekti; meydana gelen boşluğun yol açacağı sıkıntıları düşünmek zorunda şimdi Obama... Kuzey Irak'ta nispeten bir istikrar var gibi görünse de PKK'nın oradaki varlığı yalnız müttefiki Türkiye'yi rahatsız etmiyor; ABD için de başağrısı PKK... ABD iki ay içerisinde seçime gidiyor ve İsrail-Filistin ihtilâfının çözüm yoluna girdiği görüntüsü Obama için siyaseten önemli; ancak hemen herkes Türkiye'nin denklem dışı kaldığı bir ortamın çözüm üretmeyeceğini görüyor.

Barack Obama da bunu görüyor. Gördüğü için de, Abdullah Gül'le bir köşeye çekilip ortak konular üzerinde fikir alış-verişinde bulunuyor. Anlaşıldığı kadarıyla, daha çok Gül konuşmuş, Obama söylenenleri dinlemiş...

Görüşmenin bazı ayrıntılarını bizimle paylaşan Cumhurbaşkanı Gül, hislerini, "Konuşulacak her şeyi konuştuk, söylenmesi gereken ne varsa söyledim; yararları ileride görülecek verimli bir sohbet oldu" diye aktardıktan sonra şunu da ekledi: "Bilgi sahibiyseniz ve bildiklerinizi savunabilecek durumdaysanız, Amerikalılar ile herşeyi bütün açıklığıyla konuşabilirsiniz; dinlerler. Obama da anlattıklarımı pür dikkat dinledi."

Dünya liderlerinin katıldığı BM Genel Kurulu ve yan etkinlikleri artan değerini dosta-düşmana gösterdiği bir zemin oldu Türkiye için... BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin davetiyle yapılan özel toplantısında dünya sistemini tartıştı katılımcı devlet ve hükümet başkanları.

Hemen hepsi mevcut sistemin yanlışlıklarına değindi liderlerin; 1945 dönemi şartlarının bugünün özelliklerini karşılamaktan uzak olduğu teşhisi üzerinde birleştiler. Afrika'dan ve Balkanlar'dan katılan devlet adamları, ABD'nin veya BM'nin tek başlarına çözmeye kalkıştığı her sorunda yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiğini kendilerinden örnek vererek dillendirdiler; bölgesel örgütlerin devreye girmesinin sonuç almada daha etkin olduğunu vurguladılar.

Söylenenleri sürekli not alan Hillary Clinton, "Haklısınız, bölgesel örgütleri daha fazla dinlemek ve işin içine katmak gerek" itirafında bulunmak zorunda kaldı.

Toplantı sonrasında çıkan ve sorunları deştikten başka çok geniş reform taleplerini de içeren bir Başkanlık Bildirisi bütün üye ülkeler tarafından kabul edilip yayımlandı.

"Katılımcıların istisnasız hepsi yanıma gelip çabalarımızdan dolayı tebrik etti" dedi Cumhurbaşkanı Gül.

İki noktada ciddi gelişmeler beklenebilir. İlki, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile başbaşa görüşmeden... Bir hafta içerisinde İran'ın odak olduğu nükleer tehdit konusunda bir şeyler olabilir izlenimi edindim. İkincisi de Barack Obama görüşmesinden ve PKK konusunda; ABD Türkiye'nin terörle mücadelesine daha fazla destek verebilir.

Meraklıları için not: ABD Başkanı Obama Amerikan takımına bizim seyircinin gösterdiği hüsn-ü kabulden duyduğu mutluluğu ve teşekkür hislerini de aktarmış Cumhurbaşkanı Gül'e...

Önceki ve Sonraki Yazılar