HACCA GİDİYORUZ…

Allah nasip ederse hacca gidiyoruz. Allah’ın kulları üzerindeki hakkı olan hac vazifemizi yapacağız. Milyonlarca kardeşimizle buluşacağız, tanışacağız, kucaklaşacağız ve kardeşliğimizi hatırlayacağız. Ne muhteşem bir ibadet hac. Sınırları Allah tarafından belirtilmiş, Hz İbrahim ve Hz Muhammed(a.s) tarafından çizilmiş bir mekânda toplanan milyonlarca insan biri diğerinin sınırını çiğnemeden kardeşçe paylaşarak marifete ermenin yollarını arayacak…

 

Davet et kullarımı, seslen onlara, uzak yakın diyarlardan, binitli veya yaya olarak gelsinler. Gelsinler, Beytimi tavaf etsinler, onlara göstereceğim ayetlerime şahit olsunlar. Kulluğun zirvesine ulaşsınlar. Tanış olsunlar. Misafir edeyim onları evimde. Nimetlerime mazhar olsunlar. Misafire ikram gerek. Onlar benim misafirim. Der Kâbe’nin Rabbi olan Allah azze ve celle.

 

Bizler Rabbimizin misafirleri olarak çıkıyoruz yolculuğa. Hz Âdem’in izini arayacağız. O’nun gibi tövbe edeceğiz unuttuklarımıza. Yasak ağaca dokunmanın, ondan yemenin, nefse uymanın, şeytanın fısıltısına kulak vermenin ızdırabıyla yanacak ve O’nun gibi can-ı gönülden affımızı isteyeceğiz.

 

Hz İbrahim (a.s) gibi sevdiklerimizi geride bırakmanın, onları gerektiğinde Allah için terk etmenin hüznünü yaşayacağız. Bizim dediğimiz hiçbir şeyin bizim olmadığını idrak edeceğiz. Bizim diye tutunduklarımızın bize emanet olduğunu anlayacağız. Emanete ihanet etmemeyi öğreneceğiz. O’nun rolünü üstlenmek ne de zor bir iştir. Gençlikte başlayan bir imtihan ve devam edip giden silsile ile… Hem de en çok sevdikleriyle. Baba, eş, oğul. Verenin verdiği bir imtihan. Bu imtihanda başarılı olmak ne de zor iştir Allahım!!!

 

Hz Hacer’in imtihanına ne demeli? Bir kadın olarak başa gelebileceklerin en çetiniyle imtihan olmak…Eş ve evlat imtihanı. Sebebe takılmayıp, müsebbibi görebilmek. Baştan sona bir sabır ve tevekkül abidesi. Verenin verdiği anda ne kadar sevindiyse, aldığı anda da o kadar büyük bir sabır gösterdi. Sonuç muhteşem oldu. Teslim olmanın bereketi, kıyamete kadar devam edecek ab-ı hayat pınarı ZEMZEM oldu. Ve Hacer’in imtihan sebebi, erkeklerin onun izince yürümeleri ve koşturmaları dünya ödülü. Teslim ol, kurtul. Günümüz Hacer’leri imtihanın farkında mısınız?

 

Ya Hz İsmail’e ne demeli? Gençliğinin baharında, en çok sevdiği, dünyaya geliş vesilesi, babası eliyle imtihan olmak. Şeytan tarafından yapılan kışkırtmalara aldırış etmeden teslim olmak. Allahım ne güzel bir teslimiyet ve güven. İmanın güzelliği ve hakikati bu olsa gerek. Babadan gelen teklifin merciini bilip:

 

— Babacığım emrolunduğun şeyi yap diyecek bir iman ve teslimiyet.

 

Bu gün böyle bir genç olmak, böyle bir genç yetiştirmek nasip olur mu dersiniz? Günümüz İsmail’leri olmak, onların misyonunu üstlenmek ne de çok ihtiyacımız var Allahım.

 

Allah’ın biz kullarına emrettiği ve bizim üzerimizde bir hakkı olarak bildirdiği ve başarıyla bu ibadeti yapanlara büyük ödüller verdiği hac, imtihana tabi olan Allah’ın seçtiği bir ailenin imtihan sahneleri. İnsanlığın başına gelebileceklerin özeti.

 

Ey insan yerini ve rolünü iyi bil. Nefse ve şeytana uyma. Hayatın bir imtihan. Geçici dünyadaki imtihanı başarıyla vermenin şifreleri hacda sana sunuluyor. Onu ara, bul. Dolu gidip boş dönme. İmtihanı kazan, sen de onlar gibi Rabbinin rızasını tahsil et…

 

Hacca niyetlenirken hiçbir ibadette söylemediği bir cümleyi ilave eder Efendimiz ( sav):

 

— Allahım bize kolay kıl.

 

Biz de bütün kardeşlerimizden dua istiyoruz. Haccımızın kolay olması için. Kırmamak ve kırılmamak için. Kazanmak kaybetmemek için. Mebrur bir hac yapmak, ruhunu anlamak, yepyeni bir bilinçle dönmek için. Biz de sizlere dua edeceğiz. Dua ettiğimiz her güzel mekânda.

 

Hakkınızı helal ediniz…

Kalbi dua ile…

 

ahmet.hace@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum