Fatma Ç. KABADAYI

Fatma Ç. KABADAYI

Herkes Hürrem Sultan'mış da haberimiz yokmuş!

Başrollerini Meryem Üzerli ve Halit Ergenç’in Paylaştığı senaryosunu Meral Okay’ın yazdığı Muhteşem Yüzyıl dizisini bilmeyeniniz yoktur. Tartışmalı dizi yayınlandığı ilk günden beri fırtınalar kopardı.

 

Bizim insanımız eleştirmeyi çok sever bilirsiniz; yazılan senaryo, hazırlanan mekân, sarf edilen emek, yapılan masraflar çoğu zaman umursanmaz. “Bu diziyi istemiyoruz!” diyenler çoğunluktaydı. Bu cümleden dizinin toplumuza uygun olduğunu düşündüğümü sanmayın. Aşk-ı Memnu dizisini izlemedim fakat diziden sonra her şeyi normalmiş gibi görenler oldu. Sokakta oynayan çocukların “Ben Behlül olayım, Bihtercilik oynayalım”  diye konuşmaları bile bizleri günlerce sarsmıştı.

 

Önce şiddetle karşı çıkılan diziye sonradan özellikle bayanlar tarafından sahip çıkıldığını da duymuşsunuzdur.

 

Ardından dizi hakkında o kadar çok yazıldı çizildi ki saymakla bitmez… Dizinin Osmanlı Devleti’ni karaladığını, Kanuni Sultan Süleyman’ın da şehvet düşkünü gösterildiği vurgulandı, üç günde beş bin şikâyet yapıldı. Yayın yapan kanal protesto edildi.

 

Gazeteler, televizyonlar senaristinden oyuncusuna kadar didik didik araştırdı, paylaştı. Paylaşım sitelerinde guruplar oluşturuldu. Birçok Hürrem Sultan sitesi kuruldu. Bunlar bir yana insanımız tarihini merak etmeye(!)  başlarken harem, halvet, sultan, cariye gibi kelimeleri de sözcük dağarcığına ekledi.

 

Hepsini geçtim yayın evleri acilen Tarih Kitapları basmaya fırsatları değerlendirmeye çalıştı.

Dizideki savaşlar, olaylar, aşklar değil en ilgi çeken Meryem Uzerli’nin konuşması, giyimi oldu. Uzerli’nin bu kadar sevilmesine ve yıldızının parlamasına eski sevgilisi bile dayanamayıp olay çıkardı.

 

Biz toplum olarak bir diziyi farklı amaçlarla izleriz. Kimi için dizinin senaryosu, kimi dizideki kıyafetleri, kimi tarihi bilgilerden yararlanacağını düşünerek, kimi de dizideki güzeller için izliyor diziyi.

 

Kimin neyi neden izlediğine karışamayız elbet. Fakat sonuçlara baktığımızda bayanlarımızda özenti sonucu bazı yanlış davranış değişiklikleri gözden kaçmıyor. Eşine “Sülüman” diye hitap edenden tutun da Hürrem sultan yüzüğü takanlara kadar…

 

Acaba bu özentinin sebebi nedir? Meryem Uzerli’nin güzelliğini ve oyunculuğunu beğenen bayanların hatta onun takılarını takanların muhakkak ki iç dünyalarında bir sorun vardır kanaatindeyim. Bu şahıslara Hurrem Sultan olma imkânı verilse acaba kim kabul ederdi? Belki de çoğu. Bilemiyorum.

 

Bu özenti kurbanları sadece esnafın işine yarıyor. Bir ara vitrinlerde “Bihter çizmesi gelmiştir” yazarken şimdilerde “Hürrem Sultan’ın takıları burada” ilanlarına sık sık rastlar olduk.

 

Yakında Fatih Sultan Mehmet ve Abdulhamid’in de dizi olacağı söylentileri de çoktan başlamışken insan sormaya korkuyor.

 

Vitrinler de ne yazacak? Bizim aklı başında olan(!) bayanlarımız izlediği her karakterin yerinde mi olmak istiyor? Her yayınlananı izlemek gerekir mi? İzlendiğinde davranışlarda olumlu bir gelişme olmaz mı?

Ne dersiniz?

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum