Necati Durak ÜNLÜ

Necati Durak ÜNLÜ

İran'dan selamlar

Merhaba sevgili dostlar, sıla-i rahim yapmak üzere bir süreliğine memleketime, Türkiye`ye gitmiştim bundan dolayı yazılarımda bir aksama olmuştu. Çok şükür kazasız belasız gidip geldik, bizlere tekrar yazma şerefini bahşeden Allah CC`a sonsuz hamd ederim.

Bizler gibi gurbette yaşayan dostlardan bazılarının Türkiye`ye uzun zamandır gidemediklerini ve yüreklerinin titrediğini biliyorum. Elbette konu memleket olunca yürekler titriyor, buda ayrılıktan, özlem ve sevgiden kaynaklanıyor. Bülbül ve altın kafes hikayesinde olduğu gibi bizler dünya`nın hangi ülkesinde yaşarsak yaşayalım vatan`ın yerini hiçbir dünyevi toprak parçası dolduramıyor.

Türkiye`de ne var ne yok diye soracak olursanız bildiğiniz gibi, sizlerde haberlerden takip ediyorsunuzdur. Türkiye`yi maalesef rahat bırakmıyorlar, içerden-dışardan oynanan oyunlar işlerin yoluna girmesine engel oluyor. Şu anda çok sancılı bir süreçten geçiliyor, bir okadar da riskli. Allah CC samimi ve doğru olan herkesin tüm işlerinin yardımcısı olsun. İnşaallah kazasız-belasız şu karanlık günlerden kurtulup huzura kavuşuruz, temenni ve dualarımız bu yönde. Halkımız bukadar sıkıntıya rağmen hakikaten büyük erdem gösteriyor (istisna kişiler hariç), sabır ve ümit hakim, zaten doğru olanıda budur ancak yapması kolay değil tabiiki.

Bu kadar derdin içinde herkesin sorduğu genel soru, İran`da durumlar nasıl? Halk ne durumda? Savaş korkusu mu hakim? İnsanlar panikte mi? Ekonomileri nasıl? Askeri gücü nedir İran`ın? Amerika saldıracak mı? Bununla ilgili olarak halk ne düşünüyor? Gibi sorular. Tabiiki bu sorulara verilecek olan cevapların kısa olması zor ama özetle söylemek gerekirse, İran'da durumlar çokta kötü değil ama çok iyi olduğuda söylenemez. Düşününki ensenize dayanmış olan bir silah var, sizde kendi silahınızı karşı tarafın karnına tutmuşsunuz ve budurumda çalışıp hayatınızı idame ettirerek yaşamak zorundasınız. Bu şartlara rağmen şu anki durum çokta kötü değil demek istedim ama bu durumun iyi birşey olduğunu yada herkesin bundan memnun olduğunu da söylemek elbette doğru olmaz. Ancak İran halkı, Türkiye`deki bizim insanımızın savaşla ilgili olarak konuştuğunun, korktuğunun, düşündüğünün % 10`u kadar bile konuşmuyor, korkmuyor, düşünmüyor.

Bunun sebebi belkide bunları yapmanın çokta fayda vermeyip birşeyleri değiştiremeyeceğinden, tam aksine stres ve sıkıntıyı artıracağından yada 25 yıldan bu yana sürekli bu şekilde yaşamanın vermiş olduğu bir alışkanlıktan dolayıda olabilir. Sebebi her neolursa olsun halk arasında bu tür konular pek konuşulmuyor, hayat normal akışında devam ediyor. Küçük yada orta ölçekli esnafların bizdekinin aksine sıkıntısı yok, giyim, gıda, beyaz eşya, mobilya ve benzeri şeylerin alım-satımı olabildiğince yoğun, faal ve canlı.

Burada ise büyük ölçekli sanayici ve esnafın durumu sıkıntılı. Haliyle daha çok sermaye gerektiği için yatırım ve harcamalarıda o ölçüde büyük ve riskli oluyor, tabiiki bu durumda onları tedirgin ediyor. 2-3 yıldır tabir yerinde ise yaprak kımıldamıyor. Düşünün bir fabrikanın kurulabilmesi milyonlarca dolara maloluyor yada başka bir fabrikanın yenileme çalışmaları veya büyütülmesi, hepsi sorun oluyor, düşündürüyor. Üstüne üstlük birde ambargo olunca gerisini siz düşünün artık. Bankalar neredeyse yurtdışı ile ilgili hiçbir faaliyette bulunamıyor, LC (Akreditiv) açmak imkansız ancak yurtdışındaki bankalarda hesapları ve kredileri olanlar zorda olsa bu işi çözebiliyorlar ki budurumda zaten İran'da yavaş olan işlerin dahada yavaşlamasına sebep oluyor.

Amerika İran`a saldırır mı saldırmaz mı bunu Allah CC tan başka kimse bilemez, her işte olduğu gibi bu iştede 2 olasılık var, saldıradabilir, saldırmayadabilir. ABD eğer Avrupa ülkeleri ile beraber Rusya, Çin gibi diğer ülkelerin desteğinide alırsa bu olasılık artar, yada aksine İran şayet, Rusya, Çin, Suriye ve benzeri birkaç ülkenin desteğini alabilirse Amerika`nın geri adım atmasına sebep olur. Ancak her halukarda savaşın olması demek İran`a büyük zarar vereceği gibi Amerika`nında sonunu hızlandırır. (Allah-u Alem)

Bizler nedüşünürsek düşünelim, nasıl bir hesap yaparsak yapalım unutmayalım ki Allah CC`ında bir hesabı vardır ve O`nun CC dediği olur. Bizler müslüman olarak tüm dünya`ya huzurun, barışın ve esenliğin hakim olmasını temenni ediyor, bunun için dua ediyoruz.

Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler...

Esen kalınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.