İyilik Okulu Projesi Başlatıldı

2001-2002 eğitim ve öğretim döneminde İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 2000 öğrenci ve ailesine giyim, gıda ve kırtasiye yardımı yapmak için çalışmalar yapılmıştı. Deniz Feneri Derneği’nin ilk eğitim projelerinden olan ve “2000 öğrenci ve ailesine sosyal yardım” adıyla hayata geçirilen proje, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ve İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey’in de katıldığı bir törenle başlatılmıştı. Proje kapsamında, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 610 ilköğretim okulundan tespit edilen ihtiyaç sahibi 1909 öğrenci ve ailelerinden toplam 10 bin 540 kişiye yaklaşık değeri 1,5 milyon TL’yi bulan çeşitli yardımlar yapılmıştı.

Deniz Feneri, o projenin ardından başka eğitime destek projelerini de hayata geçirdi. Onlardan birisi de, gayrisafi milli hasıladan en az pay alan illerden seçilen ve “500 İlköğretim Okuluna Yardım Projesi” adıyla hayata geçirilen yardım çalışması idi. Projeyle, öğrencilerin bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanmalarını sağlamak, internet ortamıyla dünyaya açılmalarını kolaylaştırmak ve kitap okuma alışkanlığının gelişmesine katkıda bulunmak hedeflenmişti. Çalışmayla, 500 İlköğretim okuluna kitap, kütüphane, bilgisayar gibi pek çok yardım yapılmış ve proje Eylül 2003 itibariyle sona ermişti.

Geçtiğimiz günlerde Deniz Feneri yepyeni bir proje için adım attı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Deniz Feneri Derneği arasında ‘’İyilik Okulu Projesi’’ protokolu imzalandı. Protokol imza töreni, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ’ın makamında gerçekleştirildi.

İyilik Okulu Projesi protokol imza törenine İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Av. Mehmet CENGİZ, Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri Nurettin ERTEMEL, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat AŞIM ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Timur TUĞRAL katıldı.

İyilik Okulu Projesi, geleceğimizin teminatı çocuklarımızda iyilik, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma bilinci oluşturma hedefini taşıyor. Proje, sorumluluk bilincine sahip çevresindeki, ülkesindeki ve dünyadaki ihtiyaç sahiplerine duyarlı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.

Proje İstanbul’un 39 ilçesinden belirlenecek birer okulda uygulanacak. Projeye, ‘iyilikte sınır yoktur’ anlayışı ile istekli okullar, öğretmenler, öğrenciler ve veliler  gönüllü olarak dahil olabilecek. Projeye katılan her okulu temsilen seçilecek bir grup öğrenci Deniz Feneri Derneği’nde misafir edilecek. Öğrenciler iyilik, yardımlaşma ve dayanışmayı anlatan kısa film sunumları izleyecek, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan yardım  kolilerinin hazırlanma sürecini görecekler, ihtiyaç sahiplerinin nasıl belirlendiği ve yardımların nasıl ulaştırıldığı hakkında yetkililerle söyleşiler gerçekleştirecekler. Proje kapsamında ziyaretçi öğrencilere ’’İyilik Günlüğü’, ‘’Minik Gönüllü Rozeti’’, ‘’Deniz Feneri Balonu’’ gibi hediyeler verilecek. Eğitim öğretim yılı sonunda, öğretmenleri tarafından öğrencilerin İyilik Günlüğüne yazdıkları metinler incelenerek tespit edilecek genç yetenekler teşvik edilecek. Kısa hikayeler kitaplaştırılarak geniş kitlelerin istifadesine sunulacak.

Projeye katılan okullara Deniz Feneri Derneği yetkilileri ziyaretler gerçekleştirerek veli, öğretmen ve öğrencilere projenin tanıtımını ve amacını anlatan toplantılar yapacaklar. Proje kapsamında okullarda İyilik Okulu kumbaraları dağıtılacak. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere toplanan yardım miktarını gösteren bir makbuz Deniz Feneri Derneği tarafından katılımcı okul adına düzenlenerek okul panolarında ilan edilecek. Öğrencilerin katkılarıyla oluşan minik yardım havuzları, yoksul bir ülkede temiz içme suyu temini için kuyu açılması ya da eğitim, sağlık gibi alanlarda bir projenin hayata geçirilmesinde değerlendirilecek.

Ayrıca katılımcı okulun yaptığı bağışın kullanıldığı proje veya etkinlik Deniz Feneri yetkilileri aracılığıyla okul idaresi, katılımcı veli, öğrenci ve öğretmenlerle payalaşılacak. Projeye katılım tamamen gönüllülük esasına göre gerçekleşecek. Projeye katılmak isteyen öğrencilerin velilerinden muvafakat belgeleri alınacak. Eğitim öğretim yılı sonunda proje kapsamında yapılan etkinlikler rapor haline getirilerek kamuoyuna bilgilendirme yapılacak. Hazırlanacak raporda projeye katılan öğrenci sayısı, öğretmen ve gönüllü veli sayısı, toplanan bağış miktarı, bağışların kullanıldığı etkinlikler ve projeler belirtilecek.

‘’İyilik Okulu Projesi’’ protokol imza töreninde kısa bir konuşma yapan Deniz Feneri Derneği Başkanı Av. Mehmet CENGİZ şunları söyledi: “Bu projenin tek amacı iyilik konusunda bir farkındalık oluşturmaktır. Çocuklarımıza ve topluma ulaşmanın en güzel yolu duygulara hitap edebilmektir. Projenin isminde de özünde de yer alan iyilik konusu ile bunu başarabileceğimize inanıyorum. Bu projenin eğitime ve geleceğe yapılacak güzel bir iyilik yatırımı olduğunu düşünüyorum.”

Protokol imza töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ ise şunları söyledi: “İyiliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve ihtiyaç sahiplerine el uzatmayı amaç edinen bu projede yer almaktan son derece mutluyuz. İsmi iyiliklerle anılan, iyilik konusunda bir marka değeri oluşturmuş Deniz Feneri Derneği’ne bu güzel girişimi için teşekkür ediyorum. Çocuklarımızda iyilik ve yardımlaşma konusunda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. 19. Milli Eğitim Şurası’nda okul öncesi eğitiminden liselere kadar her kademede Değerler Eğitimi konusunda eğitim verilmesi gerektiğini dile getirdik ve destekledik. Değerler eğitiminin temel kavramı iyiliktir. Bu proje Milli Eğitim Bakanlığımızın Değerler Eğitimi projesini destekler niteliktedir. İstanbul’da başlayacak bu projenin diğer illerde de uygulanmasını ve iyiliğin tüm ülkemize yayılmasını dilerim.”

İyiliklerle tanıştırdığımız ve iyilik uygulamalarının birer parçası olmuş gençlerimize yarınları güvenle emanet edebiliriz. İyilik Okulu Projesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Projeye destek veren herkesi yürekten tebrik ediyorum.

 

recep.kocakk@gmail.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.