Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

Kabe ve Astronomi

Al-i İmran suresi 96. ve 97. ayette buyurulur ki:" Yeryüzünde insanlar için yapılan ilk mâbed, bütün insanlık için bir bereket kaynağı, bir hidâyet rehberi ve bir yönelme merkezi olan Mekke’deki Kâbe’dir. Orada apaçık deliller, alâmetler ve İbrâhim’in makâmı vardır. Oraya giren herkes emniyette olur. Bundan dolayı hacca gitmeye gücü yeten insanlara, Beytullâh’ı ziyâret etmek Allah’ın bir emridir. Kim Allah’ın emrini inkâr ederse, şunu bilsin ki, Allah’ın hiç kimseye ve hiçbir şeye ihtiyacı yoktur."

İşte Allah'ın kitabı Kur'an-i Kerim'de Kabe'yi ziyaret emri bu kadar açık ve nettir. Ve ne kadar güzel bir emir ve ne kadar güzel bir ziyarettir o. Yeryüzünde insanlar için yapılan ilk ev, ilk mabettir Kabe. Elhamdülillahi alâ nimetü'l islam.

Başlamadan önce yukarıdaki ayetleri açıklayan Ömer Çevik tefsirinden aldığım bilgileri vermek istiyorum. Bu tefsirde şunlar yazıyor. "Burada bahsedilen بَكَّةُ (Bekke) isminden maksat, (Al-i İmran 96. ayette "Bekke" diye geçiyor.) bildiğimiz Mekke’dir. Bir görüşe göre Mekke bütün şehrin, Bekke ise üzerine Kâbe’nin inşa edildiği yerin ismidir. “Bekke” kelime olarak “birbirini savuşturmak, defetmek”, “insanların birbirine girerek sıkışık bir hal alması” veya “boynunu kırmak, un ufak etmek” mânalarından gelmektedir. İnsanlar tavafta birbirlerini sıkıştırarak izdihama sebebiyet verdikleri için veya oraya düşmanlık niyetiyle girmek isteyenlerin ilâhî kahra uğrayıp boyunları kırıldığı için bu bölgeye Bekke ismi verilmiştir."

İşte ben kardeşiniz de 24 Ağustos-13 Eylül 2022 tarihleri arasında umre ziyaretiyle Kabe'deydim. O kutlu evin yanıbaşında Allah'ın emrettiği şekilde döndüm durdum yani tavaf yaptım. İlk dört günümüz Medine'de geçti daha sonra ise Beytullah'ın bulunduğu Mekke'ye gittik.

Kabe sözlükte, dört köşeli veya küp şeklinde olmak anlamında ka‘b (كعب) kökünden gelip küp şeklindeki nesne demekmiş. Gerçekten kübik bir bina. Ölçüleri; dıştan dışa 10,70 × 12 m. ebatında ve 15 m. yüksekliğinde imiş.

Kabe'yi sol yanınıza alıp, Hacer ül Esved taşını selamlayarak başlıyorsunuz tavafa. Sonra saatin yelkovanı gibi dönüyorsunuz fakat saatin aksi yönünde dönüyorsunuz. Kabe sol yanınızda kalıyor. Arada bakışlarımı ona çeviriyorum. Siyah örtüsünün üzerinde sarı altın yazılarıyla ışıl ışıl parlayan bu binanın etrafında dönmemizi Allah emretti diyorum. Yoksa taş her yerde taş, bina her yerde bina ama buraya gelip ziyaret etmemizi Allah emretti. Hz. Ömer Efendimiz Hacer'ül Esved taşını öptükten sonra demiş ki:"Seni Resulullah aleyhisselam öperken görmeseydim öpmezdim."

Beytullah'ı tavaf ederken ilk etapta astronomi ilmi geliyor aklıma. Mesela dünyanın da Güneş etrafında dönerken Güneşin sol yanda kaldığını anımsıyorum. Teşbih yaparsam şayet; tavaf yapan kişiyi Dünya'ya, Kabe'yi ise Güneş'e benzetiyorum.

Kabe ve Astronomi ilmi dedim de… İnternet üzerinden ulaşılan TDV İslam Ansiklopedisi'nde Sadettin Ünal adli kişiye ait makaledeki bilgiler ilgimi çekti. Şöyleydi: "Kâbe’nin merkezinden dört köşesine (rükn) çekilecek hatlar yaklaşık olarak dört ana coğrafî yönü gösterir. Bunlardan doğu yönünü gösteren köşeye Rüknül Hacer'ül Esved, güneyi gösteren köşeye Rüknülyemânî, batıyı gösteren köşeye Rüknülgarbî, kuzeyi gösteren köşeye de Rüknülırâkī denilir. Bazı kaynaklarda kuzey köşesi, birçoğunda ise batı köşesi ayrıca Rüknüşşâmî diye adlandırılmaktadır. Yine Kâbe’nin merkezinden duvarların ortasına çizilecek dikey çizgiler de yaklaşık olarak kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu ve güneybatı yönlerini gösterir."

Kabe'nin astronomiyle ilgisi bunlarla da kalmıyor. Mesela kuşlar üzerinden uçmuyor. Ayrıca yazılı kaynaklardan alınan bilgiye göre Kabe'nin bulunduğu yer dünyanın merkezini oluşturuyor. Üstelik Kabe'nin çevresindeki dağlarla ilgili Peygamber Efendimiz'in hadisleri var.

Peygamberimiz'in bildirdiğine göre, bu dağlar kaybolmadıkça Kabe de kaybolmayacaktır. Çevresindeki dağlarla Kabe arasında nasıl bir ilişki var, bunu da Astronomi ilmiyle iştigal edenler çözsün. Maalesef bu dağlar Suud Hükümeti tarafından yavaş yavaş eritiliyor. En son gündem olan konulardan birisi Suud Kralının Ebu Kubeys dağı üzerine yaptırdığı oteldi. Oteller, saat kulesi, alışveriş merkezleri, Kabe'nin etrafını bir sur gibi kuşatmış durumda.

Not: Teslime Gülsen Nurdoğan adlı YouTube kanalımıza da abone olup Mekke ve Medine ilgili videolarımızı izleyebilirsiniz. https://youtube.com/channel/UCOeWEe-YQUKT2qxIKWtuXgg

Kabe ile ilgili yazılarıma devam edeceğim inşallah, takipte kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum