Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

Mehmed Zahid Kotku Sempozyumu Yapıldı

İnsan Allah'la güçlenir. 

Mehmed Zahid Kotku bir Allah adamıydı. 

Allah ile güçlenmişti. Allah adamları hep güçlüdür. 

 

 

20-21 Kasım 2021 günü Bursa'da Mehmed Zahid Kotku Sempozyumu yapıldı. Sempozyum, Bursa İlim Kültür ve Ahlak Derneği tarafından gerçekleştirildi. 

Ben acizane dilimin döndüğü kadar, kalemimin yazdığı kadar, Rabbimin bana verdiği yeti kadar bu sempozyumu sizlere anlatmaya çalışacağım. 

Bu arada not:

Yazının en altındaki linki tıklayarak halâzırda akra media'daki sempozyumun oturumlarını dinleyebilirsiniz. 

Mehmed Zahid Kotku Sempozyumu tıpkı Mehmed Zahid Kotku hocaefendi'nin söz ve sohbetleri gibi mana yüklüydü. İnanıyorum ki Allah-u Teala, tam bir iman edip de kendisine yönelenlere kat kat ikram ediyor. Sözler ve cümleler sınırlı ama iman edenlere Hak'tan bir kapı açılır da bir sözden bin mana çıkar. Şu ayet-i kerime akla gelir:

"Yeryüzündeki ağaçlar kalem olsaydı, denizler de mürekkep... Sonra yedi deniz daha katılarak mürekkep olsaydı, Allah'ın sözleri yine de yazılmakla tükenmezdi. Şüphe yok ki Allah güçlüdür, O'nun gücüne hiçbir güç erişemez. O Allah, yaptığı her şeyi yerli yerince yapandır." Lokman suresi 27. ayet.

Sizler de bu güzel insanın anıldığı sempozyumu dinleyin, belki nice hikmetler dökülecek kalbinize...

Mehmed Zahid Kotku Sempozyumu, akra youtube kanalı üzerinden ve akra media'dan canlı olarak verildi. 

Youtube üzerinden canlı izlemeye çalıştım. Gönlümüz Bursa'da olmayı çok arzu etse de evimizde takip edebildiğimiz için Allah'a hamd ettim.

Bursa Mehmed Zahid Kotku'nun şehri; İzvat, Mehmed Zahid Kotku'nun imamlık yaptığı köyüdür. 

Bursa, tadına vara vara gezmek istediğim bir şehir. Rahmetullahi aleyh Mehmed Zahid Kotku hocanın gezdiği yürüdüğü Bursa sokaklarını, onların hatıralarını yad ederek gezmek istiyorum. İnşallahu Teala. Bu sempozyumun Bursa'da yapılması Mehmed Zahid Kotku'nun doğup büyüdüğü şehir olması hasebiyle de anlamlıydı bu yüzden. 

whatsapp-image-2021-11-27-at-13-49-42.jpeg

Sempozyumun hafta sonu olması yüzünden rahat bir izleme ortamı bulduk hamdolsun. Sempozyumda konuşulanların internet ortamına ekleneceği ve kitaplaştırılacağı söylendi ki bu çok güzel bir müjde. Çünkü bu sempozyumda ne kıymetli bilgiler konuşuldu bir bilseniz!

Sempozyum iki gün sürdü. Türkiye'den ve yurtdışından değerli ilim adamları, akademisyenler, sağlığında Mehmed Zahid Kotku ile tanışanlar, Mehmed Zahid Kotku'yu tanıyanları tanıyanlar ve nice muhibban bu sempozyuma davetliydi ve konuşmacı olarak katıldılar. Ben hepsini hayret ve ilgiyle dinlemeye çalıştım. Konuşmacıların çoğu, belki de hemen hepsi Mehmed Zahid Kotku'nun ilim ve maneviyatından istifade etmiş kişiler olmalıydı. Türkiye'den ve Türkiye dışından onlarca akademisyen; doçentler, profesörler sıra sıra dizilmişlerdi. Her şeyden önce Mehmed Zahid Kotku'dan irfan devşirmişlerdi bu akademisyenler. Mehmed Zahid Kotku ile bir şekilde ilgileri vardı. Elhamdülillahi alâ nimetü'l İslam. 

Bir küçük insan, bir garip derviş, Bursalı Mehmed… 

İnsan Allah'la olursa büyürmüş. Allah ile olan değerli olurmuş. 

Allah'ın Peygamberi Musa aleyhisselam kekeme idi. Üstelik  Firavun'un ülkesinden bir adamı kazara öldürdüğü için Mısır dışına firar eden bir kaçaktı. Firavun gibi hazineler sahibi bir devlet başkanının nezdinde değersiz bir kavim olan İsrailoğullarındandı. Firavun'un sarayında Firavun'un evlatlığı olarak yetişmişti. İşte bu yüzden bir gün Allah'ın Peygamberi olarak Firavun'un karşısına çıktığında Firavun onu aşağılayacaktı. Musa Peygamber Allah'tan yardım istedi. Allah-u Teala Musa Peygambere dedi ki:

"Git Firavun'a benim emrimi söyle! Çünkü o çok azdı.

Musa dedi ki, ya Rabbi ben korkarım!

Allah buyur du ki:

Korkma! Yanında Allah olanlara korku yoktur."

İnsan Allah'la güçlenir. Mehmed Zahid Kotku bir Allah adamıydı. Allah ile güçlenmişti. Allah adamları hep güçlüdür. 

Dedim ki, Mehmed Zahid Kotku senin benim gibi küçücük bir insan. Amma insan Allah'a kul olunca, o küçücük insanı Allah yüceltiyor. İşte böyle koca bir ilim ordusuna yad ettiriyor. Dünyanın her köşesinden insanlar aşk, hasret ve duayla bu sempozyumu dinliyor. Allah, bu fırsatı verenlerden razı olsun. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Allah onları sevenlerden razı olsun.

Açılış, Mehmed Zahid Kotku'nun "Arkadaşlık pekey demekle kaimdir" sözünden yola çıkarak hazırlanıp aranje edilen bir şarkıyla başlatıldı ki her kıtası bir cennet cümbüşüydü bu şarkının. Mehmed Zahid Kotku hocanın sohbetlerinin özüydü. 

Sempozyum boyunca ara ara dinletilen bu beste için orada şunlar söylendi.

"Mehmed Zahid Kotku'nun sohbetlerinden derlenip Hasan Fahri Tan tarafından meydana getirildi. Siirtli Hakan Aykut tarafından aranje edildi, Malatyalı Ender Doğan tarafından seslendirildi, Trabzonlu Ali Bektaş tarafından okundu."

whatsapp-image-2021-11-27-at-13-51-21.jpeg

Mehmed Zahid Kotku'nun sohbetlerini derleyerek böyle bir şiir oluşturan Hasan Fahri Tan, bir şair ve akademisyen aynı zamanda.  İşte o şarkının sözleri.

"Arkadaşlık pekey demek

Dedin biz de pekey dedik

Ümmet için eyle emek

Dedin biz de pekey dedik.

 

Hak yolundan geri durma

Bir kulun gönlünü kırma

Hiç kimseyi hakir görme

Dedin biz de pekey dedik

 

Hakk'a el aç niyaz ile

Ne dilersen O'ndan dile

Kuldan umma bir an bile

Dedin biz de pekey dedik

 

Hakk'la olsun her bir anın

Derdiyle dertlen cihanın

Hakkı var sende her canın

Dedin biz de pekey dedik

 

Önce edep sonra ilim

Müminin vasfıdır hilim

Hatrından çıkmasın ölüm

Dedin biz de pekey dedik

 

Zahid Ağa sözün elmas

Elmas olan tutar mı pas

İhlastır en güzel libas

Dedin biz de pekey dedik

 

Murâdınsa bir doğru yol

Sâlihlerle beraber ol

Hakk’ı zikret, feyz ile dol

Dedin biz de pekey dedik." 

Sade ama içi anlam yüklü mısralar...

whatsapp-image-2021-11-27-at-13-30-41.jpeg

Sempozyum, Ayâsofya Câmi-i Kebîr imamı kurra hafız Bünyamin Topçuoğlu'nun okuduğu Kur'an-ı Kerim ile başlatıldı. Bursa İlim Kültür Ahlak Derneği Başkanı Adem Şahiner açılış konuşması yaptı. Adem Şahiner, sempozyumun nedeni ve önemi üzerinde durdu. 

Biz, uzun yıllar Mehmed Zahid Kotku'yu her hicri doğum gününde İzvat'ta hatim ve duayla yad ediyorduk zaten dedi. Bir sempozyumla onun bilinen ve bilinmeyen yönlerinin anlatılıp yad edilmesinin çok daha önemli olduğunu vurguladı. 

Bu sempozyumla Mehmed Zahid Kotku'nun bilinen ve bilinmeyen nice yönleri açığa çıkarıldı. Aklımda kalanlarıyla; Zahid hocamın bisiklet sürdüğünü, resim yaptığını ve günce tuttuğunu anlattılar. San'at Okulu'nda okuduğunu anlattılar. Kurtuluş savaşı günlerinde kendisi de henüz bir asker olan Zahid Kotku, askerin açlıkla imtihanını güncesine kaydetmiş. Ülkemizin o çileli yıllarını yaşayan Mehmed Zahid Kotku, Bayezid Camiinin önünde İstiklal Mahkemesinde yargılanan iki kişinin idam edilişini görmüş. Hatta Bayezid Camiine o zaman yıldırım düşmüş de onları bile günlüğüne kaydetmiş. İnşallah ilerleyen günlerde sempozyumu ana hatlarıyla; yazısıyla, çizisiyle okuyup öğrenme imkanı bulacağız. Bir an önce sempozyumun yazılı haliyle sanal aleme düşmesini bekliyorum. Akademisyenlerin onbeşer dakikalık konuşmaları bilgilerin özü niteliğindeydi. Akademisyenler ve bilim adamları Mehmed Zahid Kotku'yu fıkhi, tasavvufi vs. her yönüyle anlatmaya çalıştılar.

Şu dikkatimi çekti. 

Sempozyumda hiçbir kadın konuşmacı yoktu. Halbuki Mehmed Zahid Kotku'dan feyz almış nice ilim ehli hanımefendiler vardır. 

Onlar anlattılar, Allah duyurtsun! Rahmet yağsın üzerimize. Allah'ın dostlarının anıldığı yere rahmet yağarmış…

Sempozyumu dinlemek için link

https://kotkusempozyumu.com/

whatsapp-image-2021-11-27-at-13-30-41-1.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum