Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Miami’den Seçim Manzaraları

Türkiye’de genel seçimlere sadece iki gün kaldı. Ama yurtdışında oy verme işlemleri iki hafta önce başladı ve geçen Pazar günü sona erdi. Ben de Miami Başkonsolosluğumuzda yapılan oy verme işemlerinde 9 gün boyunca aralıksız olarak sandık komisyon üyesi olarak görev yaptım. Bu süreçte karşılaştığım kimi komik ama hepsi enteresan olayların bazılarını sizlerle paylaşmak istedim.

  1. İki vatandaş cumhurbaşkanlığı oy pusulasını mühürledikten sonra zarfın içine koymayarak kabinde unutmuş. İki oy pusulası da tutanak tutularak geçersiz sayıldı. İki oyun da Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmiş olduğu görüldü.
  2. Bir seçmen hanım tercihlerini pusulanın hem ön tarafına hem de arka tarafına bastığını söyledi. Sandık görevlileri olarak artık yapacak bir şey olmadığını ve hükmün Türkiye’de oyları sayan komisyon tarafından verileceğini söyledik. Aynı hanım seçmene oy verme kabinine gitmeden önce cep telefonunu masaya bırakması manasına gelen “telefonunuzu verin” dendiğinde görevliye şahsi cep telefonu numarasını vermişti!
  3. Bir erkek seçmen “birisine vekalet versem benim yerime oy kullanabilir mi” diye sordu. Cevabımız elbetteki olumsuzdu.
  4. Bir bayan seçmen pusulaları eline aldıktan sonra “kime oy vereceğimi cep telefonuma yazmıştım; ben şimdi kime oy atacağımı hatırlamıyorum” deyip dışarıda bıraktığı cep telefonunu almak istedi. Kurallar gereği müsaade edilmedi. Yine de oyunu attı.
  5. Bir erkek seçmenin oy kullandığı zarfın üzerine tükenmez kalemle ismini yazmış olduğu görüldü. Bu zarf da diğerleriyle beraber çuvala konuldu. Yurtdışında oylar sayılmadığı için geçerli/geçersiz kararını YSK verecek.
  6. Zihinsel engelli bir kız annesiyle beraber oy kullanmak için geldi. YSK kurallarına göre zihinsel engelli birey kendi başına oy kullanmak zorunda. Annesi ise kendisinin onun yanıda kabine girmek ve onu yönlendirmek istiyordu. Neticede kural galip geldi. Annesi “kızım anlamaz ve bütün halkalara mühür basar” diyerek tek başına kullanmasını istemedi. İşin garibi anne de oy kullanamadı çünkü onun da ikameti Türkiye’de çıktı.
  7. Amerika’da doğmuş büyümüş gençlerin ebeveynlerinin zoruyla oy vermeye geldikleri ve talimatla oy attıkları her hallerinden belli oluyordu. Nitekim bunu ifade edenler de oldu.
  8. Yaklaşık 150-200 seçmen ikametleri Türkiye’de göründüğü için oy kullanamadı. Bunların bir kısmı saatlerce uzak mesafelerden gelmişti. Eşi kullanabildiği halde kendisi kullanamayan karı-kocalar bile oldu. Yeni adres beyanının son günü olan 2-Nisan-2023 tarihi geçtiği için yapılacak bir şey yoktu çünkü YSK’nın listesinde ne yazıyorsa o geçerli. Neyse ki buna aşırı sinirlenip vukuat çıkaran olmadı.

Bu vesile ile Pazar günü yapılacak seçimlerin olaysız, barış ve huzur içerisinde geçmesini diliyorum. Türkiye için en hayırlısı ne ise o olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum