Nohutlu Baba Türbesi

95ef7f6e-38a5-4b96-a52a-edefae75619c.jpeg
Yozgat’ın nohutlu tepesinde bulunan şimdiler de ismi Şahin tepesi olarak değiştirilen bir mekânda yer almaktadır. Nohutlu ismini eski zamanlar da Yozgat’ın savunma kalesi olarak bilinen Nohutlu Kalesinden almaktadır.

Rivayetlere göre bura da düşmanlara karşı savaşan Allah(C.C.) ehli olarak bilenen bir zatın olduğu söylenmektedir. Birçok kimse tarafından aynı rüyanın görüldüğü iddia etmektedir. Ziyaretlerin yapıldığı bazı ritüellerin gerçekleştirildiği, Yozgat ili ve diğer iller tarafından da ziyaretlerin gerçekleştiği mekanlardan biridir.

- Adak adamak, şeker, lokum gibi yiyeceklerin dağıtıldığı, yemek vermek gibi geleneklerin devam ettiği.

- Kurban kesmek

- Türbe etrafında bulunan ağaç ve çalılara kurdele bağlamak gibi inanışlar gözlemlenmektedir.

Türbe iki bölmeden oluşmaktadır. Ziyaretçilerin ibadetlerini gerçekleştirdi ve yatırın bulunduğu odadan oluşmaktadır. Türbe içinde bir adet sanduka vardır. Kesin olarak kime ait olduğu bilinmemektedir.

Ziyaretçiler burada dilek dilediklerini ve dileklerinin gerçekleştiğini söylemektedirler.

Bir rivayete göre Nohutlu Baba Türbesinin yan tarafında 40 kızlar mezarının olduğudur. Henüz Kültür Bakanlığı tarafından bir kazı çalışması yapılmamış olması da ayrı bir husustur.
Nohutlu Baba Türbesi aşağıya olan yükseltisi 1526 metre yükseklikte olduğu Yozgat ayaklarınızın altında gözükmektedir. Tam tamına eski bir savunma merkezi olduğuda doğrulamaktadır.

Dipnot: Sevgili okurlarım, siz değerli okuyucularıma yalan yanlış tarih sunmamak adına rivayetler ve gördüğüm şeyleri sizlere sunmakla yetindim bu yazımda.

Türbemize ait Kültür Bakanlığı nede Yozgat Kültür Müdürlüğü adına yayınlanan bir araştırma yok. Tez yazıları okudum size sunduğum bilgiler dışında bir şey bulamadım.

Türbe ile ilgili yorum yapmamı yanlışlara müdahale etmemi istemiş bir okuyucum. Yazılarımı takip eden okuyucularım bilir ki bu yazım da yorumdan çok gördüklerim ve araştırdıklarımın dışına çıkmadım.

Siz değerli okuyucularıma edebiyat sunmadım, çünkü öyle bir kaside-nakarat felan yok. Size istesem ala yazardım o konuda yetenekliyimdir. :)

Her gittiğim türbede çoğunlukla yetkili kuruluş ve bir kesim tarafından tabela yer alır ben o tabela doğrultusunda araştırmalarımı yaparım. Maalesef burada Diyanet İşleri tarafından bile bir küçük bir not yok.
Her yazdığım konuyu araştırırım aksini kimse düşünemez. İki adet üniversite tezi okudum. Siz de haklısınız benim yazmam gerekti. Tarih ve edebiyatım çok iyidir. Şiir de yazardım tarihte yazardım ama ben yapmadım. Araştırmalar maalesef bu kadar kısıtlıydı.
Tüm okuyucularıma duyurulur vesselam!)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum