Teslime Gülsen NURDOĞAN

Teslime Gülsen NURDOĞAN

NORWEÇ'İN MİLLİ ŞAİRİ MÜSLÜMANMIŞ!...

Onyedi Mayıs.. Bir işrak vakti esenliğinde evimize gelen dergilerden birine göz atıyorum. Derginin kapağındaki resimde küçük bir sepette mum yanıyor ve sepete dayalı bir portre var.Onun yanında durgun dingin duruşuyla Kur'an-i Kerim kitabı.Beyaz, şık bir rulo kağıt ve kağıdın üzerinde bir mürekkep şişesi.. Rulo kağıdın üzerinde pırıl pırıl parlayan bir yazı: NORWEÇ'İN MÜSLÜMAN ŞAİRİ...

Yazıyı okuyunca güzüm tekrar portreye takılıyor.Gözlüklü, güzel bir adam..Yarı istekli başladığım yazıyı okumayı sürdürüyorum. ''Norweç'in Milli marşını yazan edip ve şair Henrik Arnold Wergeland, onyedi haziran 1808'de Kristiansand şehrinde doğdu."

Yazının devamında Henrik'in gayet insancıl bir yaşam sürdüğü, ülkesindeki yahudi ve çingene gibi azınlıkların haklarını savunduğu, ülkesindeki halk kütüphanelerinin  açılmasına büyük katkıda bulunduğu yazıyordu.

Henrik Wergeland 1839'da evlenmiş,1844'de verem hastalığına yakalanmış. Bu hastalık yüzünden yatalak olmuş ve bir çok eserini bu dönemde kaleme almış.Otuzyedi  yaşında vefat etmiş ve altıbin sayfalık bir literatür bırakmış. Henrik Wergeland'ın babası bir papaz, kendisi de teologmuş.

Yazının en ilginç yeri Wergeland'ın mektubundan alınan  bölümdü .Daha da ilginci bu mektubu halen bir çok Norweç'li bilmiyormuş. Wergeland babasına hitaben yazdığı bu mektubunda "Söz konusu din olunca, ben Türklerin (müslümanların) mukaddes kitabına (Kur'an'a) göre davranıyorum. Daha önce okuduğum gibi, ben bunun hristiyanlıkta bulunan akidelerden çok daha üstün ve iyi olduğunu düşünüyorum. Onlar gibi Allah'a bütün samimiyetimle ibadet ederek ruhumu teslim ediyorum." diyormuş.

Yazıyı okumaya biraz isteksizce başlamama rağmen Henrik Wergeland'ın hem müslüman oluşu hemde şair ve edip oluşu beni etkilemişti.

"Henrik Arnold Wergeland'ın mezarını ziyaret edenler, anıtın üzerinde hiç bir haç şekli göremezler. Yahudi ve çingene gibi azınlıkların haklarını savunduğu ve mağdurları hep koruyup kolladığı için anıt mezarı yahudiler bir teşekkür nişanesi ve vefa borcu olarak yaptırmışlardır.Norweçli'lerin milli duygularını uyandıran bu büyük edip ve düşünür,Norweç milli marşını da yazmıştır. Yani bizim için Mehmet Akif Ersoy ne ise Norweç için Henrik Wergeland odur."

Ve en sonunda,  "17 Mayıs Norweç'in milli bayramıdır. Bu tarihte Norweç'in devlet büyükleri Henrik Wergeland'ın kabrinde toplanır."

Rahmanî kuvvet beni ağlatı. Bugün 17 Mayıstı. Dünyanın bir ucunda Norweç'in milli bayramının 17 Mayıs olduğunu ve bugün Norweç'lilerin Henrik Wergeland'ın kabri başında toplanacağını ben bilmiyordum. Allah cc. müslümanları bir tek millet eylemiş...

Wergland!..  Allah sana rahmet eylesin...

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.