Obama Kutladı Ancak

 

ABD Başkanları, Bill Clinton’dan beri Ramazan ayının başında özellikle ABD’deki Müslüman vatandaşlarının Ramazanlarını tebrik eder.

 

Babasının Müslüman oluşu ve kendi hakkında da gizli Müslümandır inanışından dolayı, Obama’nın Ramazan tebriği medyamızda daha fazla yer aldı.

 

ABD için ise bu sıradan bir kutlama. Zira burada birçok dine mensup insanlar yaşamaktadır. Ve başkanlar hemen her büyük dine mensup olanların dini bayramlarını kutlamaktadırlar.

 

Obama ABD’li Müslümanların Ramazanlarını tebrik etmesine etti de, ortada garip bir durum var. Hemen her eyalette değişik millete mensup Müslüman yaşadığı ve herkes kendi doğduğu ülkeyi takip ettiği için, her yıl bu mübarek aya farklı günde girilir.

 

Mesela ABD’de yaşayan biz Türkler diğer müslümanlardan bir gün evvel oruç tutmaya başladık. Bayramlar da farklı değil burada. Hatta iki sene evvel üç ayrı günde bayram olmuştu. Zira Kaddafi bayramı geç yaptı diye, ABD’deki Libyalıların bir kısmı da ona uyarak bizden iki gün sonra bayram etmişlerdi.

 

ABD de Müslümanların sayısı hızla arttığı için ve özellikle Ramazan ayı ve Hac artık ABD halkının da yakından tanıdığı bir gerçek oldu. Bazı eyaletlerdeki müslümanlar da devlet okullarında Ramazan Bayramının resmi tatil olması için mücadele etmeye başladılar. New York’ta netice de alındı.

 

Ancak eğer bu güzel talep bütün eyaletlerde kabul edilirse; başta da belirttiğim gibi hemen her Müslümanın ayrı gün bayram etmesinden dolayı ABD’li resmi makamlar, demezlermi ki ‘arkadaş dini bayramımız dediniz kabul dedik. Ancak hanginize inanalım. Hangi gün esas bayramdır. Her etnik gurup için ayrı ayrı tatil edemeyiz. Anlaşın kendi aranızda da öyle gelin karşımıza’.

 

Bu sorun niçin yıllardır çözülemez anlayabilmiş değilim. Acaba başımızda bir halife olmadığı için midir? Yahudiler Hanukah, Hristiyanlar da Noellerini dünyanın her yerinde aynı gün kutluyorlarda; biz Müslümanlar niçin en büyük bayramımızı aynı gün kutluyamıyoruz?

 

Bu ayrılık ümmet için bir rahmet midir yoksa azab mıdır? Bu iş sadece ABD’deki müslümanlar için değil, tüm Dünya müslümanlarının aynı anda bayram yapabilmesi için nasıl çözülür?

 

Bütün bu soruları aslında sipariş fetva vermiyen Türkiye’nin sayılı fıkıhçılarından Üstad Prof. Dr. Orhan Çeker’e sormamız lazım.

 

Bu vesileyle tüm oyucularımızın bu mübarek aylarını teberrüken tebrik ediyor, azami şekilde istifade edebilmemizi Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum