Onçeşmeler Kurumuş

Onçeşmeler Kurumuş

 

Sular gibi ömrün olsun. Su içerken yılan bile dokunmaz. Su testisi su yolunda kırılır. Su akarken testiyi doldrumalı. Su uyur düşman uyumaz. Su akacağı yeri kendi bulur. Zaman su gibi aktı. Sudan ucuz. Bin dereden su getirmek. Adamın yere bakanından suyun yavaş akanından kork. Su gibi aziz ol. Suya sabuna dokunma.

 

Daha nice suyla ilgili atasözü ve deyimlerimiz var. Ve yaradanımız ALLAH (CC) nün bize verdiği en büyük nimetlerden birisi şüphesiz su. Suların da en mübareği şüphesiz Zemzem. İşte Rabbımızın verdiği bu suları kimki insanların hizmetine sunar; o kişinin elde edeceği manevi kazancı kelimelerle izah etmek mümkün müdür?

 

Bu yüzden özellikle Osmanlı Ecdadımız gittikleri heryere ya bir köprü ya da bir çeşme mutlaka yapmışlardır. Bunlardan bazıları varki sadece içilen su değil, muhteşem mimarileriyle de seyrine doyum olunmayan eserler. İstanbul"un en eski yerleşim yerlerinden olan doğup büyüdüğüm Beykoz su açısından hem çok şanslı hem de çok meşhurdu. Meşhurdu diyorum artık bu şöhretini kaybetmek üzere.

 

Beykoz"daki meşhur çeşmeler sırasıyla Onçeşme, Ortaşeçme, İshakağa Çeşmesi ve Akbaba ve Sırmakeş sularıdır. Bunlar içinden Onçeşmelerin yeri ve önemi bambaşkadır. Zira tam Beykoz"un merkezinde oluşu, adı gibi on tane buz gibi suyun aktığı çeşmelerinin olması ve kapalı mekanıyla sanki küçük bir sarayı andıran mimarisiyle Beykoz"la özdeşleşmişti. Beykoz"a uğrayıpta onçeşmelerden su içmeyen herhalde hiçkimse yoktur.

 

İşte bu güzel Onçeşmler bugün itibariyle bina olarak yerli yerinde duruyor, hem de restore edilmiş haliyle. Peki çeşmelerinden su akıyor mu? Elhak maalesef AKMIYOR. İnanılır gibi değil ama acı gerçek bu. Tarihi Beykoz Onçeşmeleri bugün mahsun mahsun öylece bakıyor ve akmıyor.

 

Bu durum Avrupa ve Amerika"da olsa sebep olan görevliler kesinlikle cezalandılırlardı lakin heyhat burası Türkiye kimin gücü kime yeterse.

 

Umarız Beykoz Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yaz aylarında arttırdıkları o konser senin bu konser benim ziyaretlerini biraz kısa keserlerde Onçeşmeleri yeniden aktif hale getirirler ve SULAR GİBİ ÖMRÜN OLSUN sözüne mazhar olurlar.

 

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum