İbrahim KONURALP

İbrahim KONURALP

Sıcağı Sıcağına İlk Değerlendirme

 

12 Haziran Genel Seçimlerini millet olarak büyük sıkıntı yaşamadan, kazasız, belasız atlattık. Siyasi liderlerin meydanlardaki sertlik derecesi yüksek ağız kavgalarına rağmen, sağduyusunu kaybetmeyen aziz milletimize geçmiş olsun. Bu seçimler herkese hayırlı olsun.

 

12 Haziran 2011 Genel Seçimleriyle ilgili olarak, sıcağı sıcağına bir değerlendirme yapmak gerekirse, Meclis’e giren ilk dört partinin elde ettikleri sonuçları, sondan başa doğru şu şekilde ele alabiliriz:  

 BDP Bağımsızlar (Oy Oranı: % 6.7, Milletvekili Sayısı: 35)

Korkuyla, baskıyla, yıldırmayla oy kullandırıyorlar demek kolay, ancak karşımızda tüm bunlarla izah edilemeyecek örgütlü bir güç var. Bu kadar yüksek sayıda bağımsız milletvekili adayını, planlı ve disiplinli bir organizasyonla Meclis’e taşıyan BDP, önümüzdeki günlerde ‘Özerklik’ ve ‘Apo’ya Özgürlük’  başta olmak üzere, taleplerini söylem ve eylem düzeyinde daha yüksek bir ses ve gürültüyle dile getirecektir.

 MHP (Oy Oranı: % 13.1, Milletvekili Sayısı: 54)

Yaklaşık 6 aydır dillendirdiğim bir tespitim vardı: 12 Haziran seçimi, MHP’yi barajın altında bırakma seçimidir. Referandumda ‘Hayır’ diyen MHP, iç ve dış güç merkezleri tarafından cezalandırılmak isteniyordu. MHP’siz bir Meclis’te Yeni Anayasa ve Özerklik konularının sorunsuz bir şekilde hal yoluna gireceği düşünülüyordu. Kaset Operasyonuyla sarsılan ve moral kaybına uğrayan MHP’ye, Anadolu’nun yerli dinamikleri sahip çıktı ve MHP yeniden Meclis’e taşındı.

CHP (Oy Oranı: % 26, Milletvekili Sayısı: 135)

Ana Muhalefet Partisinin bu seçimlerde yüzde 28’e ulaşmasını başarı olarak görüyordum, beklediğimiz başarıya yaklaştı aslında. Kendi açılarından daha iyisi de olabilirdi,anlaşılan o ki yeni lider ve yeni söylem CHP’ye çok fazla bir şey getirememiş ve CHP’li belediyelerin kötü yönetilmesi, sahil şehirlerinde oy kaybına yol açmış. Bana göre, CHP’nin yüzde 30 psikolojik sınırını aşamamasının ve iktidar alternatifi olamamasının en temel sebebi ise, Dindarların Temel Hak ve Özgürlükleri ile Kürt Meselesindeki bulanık tavrının halen devam ediyor olması.

AK Parti (Oy Oranı: % 50, Milletvekili Sayısı: 326)

Yüzde 58 referandum sonucuyla elde ettiği güçle seçime giren AK Parti, Türk siyasi hayatında, bir merkez sağ partinin yapabileceği en büyük kampanyayı yürüttü. Kampanyasında, geleceğe yönelik kalkınma ve gelişmişlik ümitlerini 2023 vizyonuyla açıklayan AK Parti, Kastamonu’daki konvoy baskınından itibaren Milliyetçilik söylemlerinin dozunu iyice arttırdı. Zaten herkesin tek başına iktidar olacağına kesin gözüyle baktığı AK Parti, Başbakan Erdoğan'ın karizmatik lider özelliğiyle, iktidardaki rakipsizliğini sürdürdü.  

 

Bir daha ki yazımızda, 12 Haziran Seçimlerini Meclis’e giren 4 partinin birbirlerinin hangi yönlerden olumlu-olumsuz etkileyerek bu sonuçları elde ettiklerine değineceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar