Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

SON ŞANS

“Oyunculuklara gelirsek Jake Gyllenhaal’ın insanı tedirgin eden performansı ile hak ettiği Oscar adaylığını alamamış olmasını haksızlık olarak değerlendiriyorum… Sakin, kararlı, her zaman ve her yerde isteklerini dile getirebilen karakterin, söz konusu haber olunca başkalaşmasını (insanlıktan çıkmasını) çok güzel yansıtmış…”   30.03.2015 tarihli yazımda Gece Vurgunu filminin başrol oyuncusu Jake Gyllenhaal’ı böyle anlatmışım. (Bkz: http://www.habername.com/yazi-huseyin-dervisoglu-gece-vurgunu-11066.htm). Bu hafta vizyona giren filmler içinde eli yüzü düzgün tek film olan Son Şans’ın başrol oyuncusu Jake Gyllenhaal olunca tereddütsüz seyretmem gerektiğine karar verdim. 2005 yapımı Kanıt ve Brokeback Dağı filmlerinden beri takip ettiğim Jake Gyllenhaal ismini gördüğünüz bir filmi tereddütsüz seyredebilirsiniz. Belli bir kalitenin altına düşmeyeceğine garanti veririm. 

Son Şans, aslında bildik bir hikâyeyi anlatıyor. Film, üç ana bölüm halinde işleniyor. Konu tersten yola çıkarak zirvede bir boksörle açılıyor. 12 yaşındaki kızı ve eşi ile düzgün bir aile hayatına sahip olan Billy Hope, trajik bir olayla çöküşe geçiyor. Filmin ikinci bölümünde ise, bu çöküşün dibe vurmasını izledikten sonra, son bölümde yeniden doğuşun gerçekleştiğine tanık oluyoruz.

Boks filmleri başlıca iki ana kategoride değerlendirilmektedir desek yanlış söylememiş oluruz herhalde. Gerçekçi, dramatik ve hayatın bütün zorluğunu yalın bir ifade ile anlatan ve bu konuda en büyük örnek olan Scorsese yapımı Kızgın Boğa, diğeri de Rocky serisi diyebileceğimiz Stallone’nin piyasa işi filmleri. Bu anlamda Son Şans, kendisine Kızgın Boğa’nın yolunu seçmiş. Onun kadar çarpıcı olamasa da Billy Hope’un sahip olduğu öfkesini ve bu öfkeyi frenleyememesini gerçekçi bir tarzda perdeye yansıtmasını da bilmiş.

Herkesin bildiği bir konuyu, seyircinin kalbine seslenerek vermeyi seçen yönetmen, geçmişin “Her şeye rağmen mücadeleye devam” ve “kendine güven bu işi başarırsın” tadındaki boks filmlerini adeta güncellemiş, takip ettiği Scorsese çizgisinden sapmadan harika bir iş çıkartmış.

Filmde mükemmel bir kamera yönetimi var. Adeta filmin nefes almasını bütün seyirciler iliklerine kadar hissediyor. Abartı yok, istediğiniz kadar sinemasal malzeme filmin içinde var. Hayata tutunma hikâyesi çok kolay başka yönlere kayabilecekken, yönetmen acı gerçeği hepimizin gözünün içine sokmayı tercih etmiş. Yönetmen, sert yumrukları sanki izleyicinin yüzünde patlatmak istemiş. Dramatik gücün izleyiciler tarafından en üst seviyede hissedilmesini sağlamış. Görüntü yönetimi sayesinde de bu iş iyi kotarılmış.   

Filmin müziklerine Eminem’in destek vermesi, bildiğimiz boks filmlerinin çok ötesinde bir sonuç doğurmuş. Curtis ‘50 Cent’ Jackson’ın da filmde önemli bir rolle yer alması müzik anlamında yeterli başarıyı yakalamasını sağlamış.   

Mutluluk gibi mutsuzluğu da perdede görmek isteyenler açısından iyi bir seçim “Son Şans”. Özellikle türün meraklıları için haftanın öne çıkan filmlerinden biri. Jake Gyllenhaal kelimenin tam anlamı ile harika. Filmde gözükmeye başladığı andan itibaren, her karede rol çalan ve “Ben buradayım adamım” diyen Forest Whitaker’ın varlığı, klişe ile melodramın arasında bir parça da kendinize gelmenizi sağlıyor.

Boksu sevin ya da sevmeyin, tam anlamı ile boksun hakkını veren bu filmi kaçırmayın derim. 

Künye

Orijinal Adı: Southpaw

Senaryo: Kurt Sutter 

Vizyon Tarihi: 07 Ağustos 2015

Tür: Dram

Süre:  123 Dak.

Cast Direktörü: Lindsay Graham, Mary Vernieu 

Yapım: Escape Artists, Riche-Ludwig Productions

Türk Dağıtımcı: Mars Dağıtım

Yapımcı: Todd Black, Jason Blumenthal, Antoine Fugua, Alan Riche, Peter Riche, Steve Tisch

Ortak Yapımcı: Kat Samick

Besteci: James Horner 

Kostüm: David C. Robinson

Görüntü Yönetmeni: Mauro Flore 

Sanat Yönetmeni: Gregory A. Weimerskirch 

Kurgu: John Refoua

Oyuncular: Jake Gyllenhaal (Billy Hope), Rachel McAdams (Maureen Hope), Forest Whitaker (Titus Willis), Naomi Harris (Angela Rivera), Curtis ‘50 Cent’ Jackson (Jordan Mains), Oona Laurence (Leila Hope), Miguel Gomez (Miguel Escobar), Skylan Brooks (Hoppy), Maria Escobar (Rita Ora), Jon Jon (Beau Knapp) 

Yönetmen: Antoine Fugua

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum