Necmi ÇAVUŞOĞLU

Necmi ÇAVUŞOĞLU

Türkiye Azerbaycan iki Can

14 Ekimde Bursa da oynanan Türkiye-Ermenistan futbol karşılaşması Azerbaycan ile aramızda bayrak krizine yol açtı. Azerbaycan bayraklarının Fifa’nın kararıyla stadyuma alınmaması üzerine Azerbaycan, Türkiye büyükelçiliğine bağlı din hizmetleri müşavirliği önündeki Türk bayrağını indirmiş. Diplomatik dokunulmazlığı olan bir yerdeki bayrağı indirmesi nedeniyle Türkiye Azerbaycan’a nota verdi. Olay bu kadarla sınırlı değil, başka yerlerdeki Türk bayrakları da indirilmiş!
Ortada Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Azerbaycan bayrağına yaptığı bir haksızlık yok. Bu kendini bilmez birtakım kışkırtıcıların yapmış oldukları yanlış bir eylem. Kışkırtmanın amacı zaten iki kardeş devleti birbirinden uzaklaştırmak! Azerbaycanın bu oyuna gelip, Azerbaycan’ın kurtuluşu için can veren askerlerin yattığı şehitlikteki Türk bayrağını indirmesi olacak iş mi? Bizim için Azeri bayrağı kendi bayrağımızla eş değerdedir ona el uzatmayız, el uzatanlara da gereken dersi veririz. Azerbaycan’dan da Aynı şekilde davranmasını bekleriz. Tarihte olduğu gibi!
Sırmalar sarsam koluna
inciler dizsem yoluna
Fırtınalar dursun yana
Yol ver Türk’ün bayrağına.
Ayrı düştüm dost elinden
Yıllar var ki çarpar sinem
Vefalı Türk geldi yine
Selam Türk’ün bayrağına.
Bir zamanlar böyle sevinçle karşılanan, adına şiirler yazılan Türk bayrağı, nasıl indirilebildi?
Türkiye ile Azerbaycan çok güçlü bağlarla birbirine bağlı iki kardeş devlet. Bu iki devlet arasında hiç yoktan krizler yaşanıyor. Türkiye'nin Ermenistan'la protokol imzalamasını bir türlü sindiremeyen Azerbaycan kriz üzerine kriz çıkarıyor. Bu protokoller biz Türklerin içine sindi mi zannediyorsunuz…
Türkiye’nin kendilerine yamuk yaptığını düşünen Azerbaycan, tutumu sertleştirip daha büyük yanlış yapmamalı. Telafisi imkânsız yaralar açmamalı. Gönül kırmamalı!
Ha Türkiye’den uzaklaşma fırsatı olarak görüp krizi bilerek büyütüyorlarsa, bahane arıyorsa kendileri bilir. Vefalı Türk, vefalı dost ”artık” bana lazım değilsin demek istiyorlarsa başka! Unutmayın Türkiye kötü gün dostudur. Kötü gün dostlarını, bana sorarsanız el üstünde tutmak gerekir.
Yanlış algılamalar düzeltilmeli, İlişkileri normalleştirme konusunda herkes üzerine düşeni yapmalı. Bu işte Türkiye haklı, Azerbaycan suçlu ya da Türkiye Azerbaycan’ın güvenini sarstı gibi çözüme faydası olmayacak sözleri bir yana bırakalım, iki ülke ilişkilerini güçlendirmeye çalışalım. İki ülke arasında güveni yeniden tesis etmeye gayret edelim.
Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin bozulması kime ne fayda sağlar? Hele Azerbaycan’a hiç sağlamaz.
Komşularıyla sorunları bitirmeye çalışırken, kardeş ülkelerin arasını açmaya çalışanların oyununa gelmeyelim.
Türkiye ve Azerbaycan akılla hareket etmeli
Boğuştukları yeterince problemleri var.
Hiç yoktan sorun üretmenin âlemi yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum