TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜ İHRAÇ MARKASI “Türk Okulları ve Olimpiyatlar”

Gördüm nurlu geleceği rüyamda bir gece ,

Işıklar yağıyordu her yer sessizce

Ahenkle işleyen saat gibiydi

Bir bir silinip gitmişti karanlık geceler

Yeni  bir dünya yeni bir dünya

Yeni bir dünya kuruyorlardı

Her taraf gökler gibi pırıl pırıl

Yeni bir dünya kuruyorlardı.

                                                               Olimpiyat Marşı

 

Dünyanın yaşadığı sıkıntıların ana kaynağı , cehalet, fakirlık/ başkalarına muhtaç durumda olma hali ve  ihtilaflara sebep olan ayrılıklardır. Bu durum  kafalarda  hayali düşmanlıklara neden olup, toplumları  birbirinden ayıran sınırlar oluşturmaktadır.

 Gelecekte dünyamızın  kargaşa ve çatışmalardan uzak, yeni bir  hayat  çizgisinde  şekillenmesi,  güç odaklı  bir medeniyet  anlayışından  uzak,  insan merkezli bir medeniyet  anlayışının neticesi olan açık görüşlü, önyargıdan uzak, dürüst kişilikli insanların yetiştirilmesi  zorunluluğuna bağlı. 

Bu  zorunluluk  yıllar öncesi Anadolu’nun  mütevazi, sıradan  görünümlü  fakat  gönlü enginlere sığmayacak kadar zengin ve cömert  insanlarını  harekete geçirmiş, yaklaşık çeğrek asırdır süregelen  hizmetler, millet olarak  “ barışın taraftarı” olduğumuzu  tüm dünyaya kanıtlama vesilesi olmuştur.

 Şimdilerde köşe bucak dünyayanın her  karış toprağında “ savaşsız da yaşanabileceği” mesajı veren,  kendilerini  barışın elçileri olarak görebileceğimiz  yeni bir nesil yetişiyor…

Bu büyük ve kutlu projenin  mimarlarının ülkemiz insanı olması ise toplum olarak bizleri onurlandıracak en büyük değer.

Bu kutlu proje, çok kısa sayılabilecek  bir zaman diliminde özellikle  yakın tarihimizde  misyon itibariyle aynı kulvarda başka bir benzeri olmadığını gördüğümüz  “gönüllüler hareketi” nin bir parçası “Türk  Okulları”dır.

Birkaç asırdır siyasi, ekonomik ve sosyal  bir çok  sıkıntılar yaşayan veya yaşatılan  bir toplumun  evrensel anlamda eğitim alanında  ortay koyduğu  bu projenin üzerinden 21 yıl geçti. Bu faaaliyetler bugün 130 ülkede devam ediyor.

Sosyologların  bir  “sivil toplum hareketi” olarak tanımladığı, bugün insanlık olarak yaşadığımız düşmanlıkların, bölünmelerin, savaşların sebebi sayılan din, ırk ve mezhep kaynaklı  hiçbir ayrımcılığı kabul etmeyen bu hareket,  fedakar Anadolu insanının gönlündeki  faziletli duyguların pratiğe dönüştürülmüş  halidir.

Her biri bulundukları  coğrafyalarda “sulh adacıkları” tabiriyle anılan bu okullar, zaman içerisinde eğitim hizmetleri  yanında  direkt olmasa da dolaylı olarak Türkiye’yi tanıtmaktadır. Ülkemiz ve diğer ülkeler  arasında ekonomik ilişkileri ileri seviyeye ulaştıracak altyapıyı  hazırlamış, günümüzde gelinen noktaya büyük katkı sağlamıştır.

Türkiye,  son yıllarda bu okulların mevcudiyetiyle  ortaya konan  Türkçe olimpiyatları projesiyle  dünya  kültür ve medeniyetler platformunda  kendini daha da görünür hale getirdi. Yaşanılan her bir bölgesel veya uluslar arası hadisede sözü dinlenir bir ülke olması Türkiye’nin   “soft-power/yumuşak güç” olmasını arttırıyor. Bu ise, dünya  tarihinde insanlık adına bir çok büyük açılımlar yapmış olan milletimizin yeniden tarih sahnesine çıkması anlamına gelmektedir.

Verdiği  mesajlarla  Türkçe’nin bir  kültür dili  olması yanında “gönüllerin de dili” olduğunun  göstergesi  olimpiyatların bu yılki sloganı  Hz. Yunus Emre’nin  bir beytinden  alınan  “ Gelin tanış olalım!” mesajı  oldu.

Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım

Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz.

Ağızlara tat, gönüllere ferahlık veren bu beyit yazımızın son cümleleri olsun...

Zihinlerimize havale edip, dünyada yaşarken  huzurun, refahın  gerçek  kaynağının ne olduğunu  bir kez daha  hatırlayalım!

Farklı renkler  ve  ülkeler arasında bir kültür köprüsü olan  bu  büyük  şölen, Anadolu insanın gönül dünyasında  yankılanan bir sestir…

ulvi_sevecen@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum