Yediklerimizin ne kadar farkındayız?

Helal gıda denilince aklımıza ilk gelen şey  tüketilen „helal et“ oluyor. Dinimizce yasak olan yiyecekler arasında nedense en çok domuz etine endeksleniyoruz. Tabiki çok güzel bir olay. Fakat benim değinmek istediğim konu, helal gıda konusu çok şeyi kapsadığından buralardaki tutumumuz ne derece hassasiyetli?

Helal gıda tüketimi sadece `domuz` üzerine endeksli bir tutum değildir. Bazı şeker, pasta ve çikolataların  içindeki jelatın katkı maddesi, dinimizce de uygun görülmemiştir. Bu konuda maalesef  esnek davranıyoruz. Özellikle çocuklar konusunda. Helal gıdanın çocuklar ile ne gibi bir alakası var demeyin, hem de çok yakından alakalıdır.

Şeker ve çikolataya çocukların çok daha fazla rağbet ettiğini biliyoruz. Alışverişte çocukların tutumlarını hepimiz yaşamışızdır. Ailenin oradaki tutumu çok önemlidir. Aileler, çocuklarına  helal- haram konusunu onların anlayabilecekleri şekilde anlatmaları gerekmektedir.

Çünkü yanlış anlatım ve yanlış hareket çocuğun inancında büyük etken olabilir. Çocuklara haram-helal kavramını öğretmek isteyen, bunu yaşantılarında da göstermelidirler. Çünkü az öncede ifade etmeye çalıştım, ebeveynin bazı yanlış tutumları çocukta helal-haram gözetmeden bir şeylere sahip olma arzusu doğurabilir. Siz bir büyük olarak haram-helal konusunda titiz davranırsanız çocuklarınızda titiz davranmaya başlayacaklardır.

Misal çocuğunuz ile alışverişe gittiğinizde ve aldığınız ürünlerin helal olup olmadığını araştırdığınızda özellikle onların da görmesini sağlayın. Eğer almak istedikleri üründe yenmeyen her hangi bir katkı maddesi varsa, onlara alternatifler sunun. Bir de çocuğunuz size şöyle bir soru yöneltiğinde nasıl cevap verebileceğinizi düşünün: “Ama Leyla yiyor anne“…

Almanya´da yaşayıp yaşamamanız helal gıda tüketimine engel olmamalı. Nerede olursanız olun, boğazınızdan helal gıda geçmesine özen gösterin. Gıda tüketiminde takip ettiğimiz çizgi Kuran ve Sünnet çizgisidir. İşlâm’a göre yapılmasında, yenilip içilmesinde, kullanılmasında, söylenilmesinde sakınca (vebâl) olmayan her şey ‘helâl’ sınırları içerisindedir.

Hepimize şuurlu gıda tüketiminde başarılar diliyorum Efendim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.