BUGÜN CUMA...

Bugün günlerden CUMA!

Güzelliğini, değerini sadece birkaç kelime ile sınırlamanın mümkün olmadığı bir gün.Müslüman dünyasının haftalık bayramı bu gün. Samimiyetin ilahi duyguların zirve yaptığı kulun en çok Allahı andığı ve Müslümanların en çok camileri doldurduğu bir gün.

Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı cuma günüdür. O gün Allah Adem’i yaratmıştır. Adem o gün cennete konulmuş ve yine o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet cuma gününden başka bir gün kopmayacaktır." (Tirmizi)

O kadar mübarek bir gün ki, acaba yeterince farkında mıyız farkını yaşayabiliyor muyuz diye insan düşünmeden edemiyor.

Cuma günü Hz. Peygamber (SAV)’e çokça salavat getirmek gerekiyor. Peygamber Efendimiz de Cuma günü için ; Cuma günü ve cuma gecesi bana çokça salavat getirin." (Beyhaki) buyurmaktadır.

Dinimizde Müslümanların bir araya geldiği bir toplantı niteliğindedir Cuma günü. Bağımsız ve hürriyetine sahip her sağlıklı / ergenlik çağına erişmiş erkeğe farzdır. Kıyamet günü cennet halkının Allah’a yakınlığı Cuma namazlarına erken gelişleri ve imama olan yakınlığı ile ölçüleceği bildirilmektedir. Burdanda anlaşıldığı üzere Cuma namazının fazileti ve anlamı değeri çok büyüktür.

-İmam-ı Gazalinin bu sözünde anlaşıldığı üzere ;Cuma günü günah işlemeden selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.

Allahü teâlâ, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır. Cuma suresi sonundaki âyet-i kerimede mealen; Ey iman etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezanı okunduğu zaman, hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camiye koşunuz. Alış verişi bırakınız! Cuma namazı ve hutbe, size, başka işlerinizden daha faydalıdır. Cuma namazını kıldıktan sonra, camiden çıkar, dünya işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızk bekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hatırlayınız ki, kurtulabilesiniz! buyuruldu. Namazdan sonra, isteyen işine gider çalışır. İsteyen camide kalıp, namaz, Kur'an-ı kerim, dua ile meşgul olur. Riyadun-nasıhin

Cumanın mükemmel mucizelerini sıralamak gerekirse ;

  • Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.
  • Cuma gecesi Kehf Sûresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.
  • Cuma günü gusledenin günahları affolur.
  • Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.
  • Cuma günü oruç tutan için, on ahiret günü oruç sevabı yazılır.
  • Cuma günü sabah namazından önce, üç kere Estağfirullah elazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günahları af olur.
  • Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir.
  • Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur.
  • Cuma günü veya gecesi Duhân Sûresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.
  • Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine "Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür" derler.
  • Cumartesi günleri Yahudilere, pazar günleri nasaraya[Hıristiyanlara] verildiği gibi, Cuma günü, Müslümanlara verildi. Bugün, Müslümanlara hayır, bereket, iyilik vardır.
  • Cuma gecesi Yâsîn Sûresini okuyanın günahları affedilir.
  • Cuma günü seksen salevat getirenin, seksen yıllık günahı affolur.
  • Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.
  • Allahü teâlâ her Cumâ günü altıyüzbin kişiyi Cehennemden azat eder. Bunların hepsi Cehenneme lâyık olup Cumâ gününün bereketi ile Cehennemden çıkarılır.

Aişe radıyallahu anha'dan rivayet edildiğine göre:

“Kim Cuma günü bana salavat getirirse, kıyamet gününde ona şefaatim hak olur”

Enes’den rivayet edildiğine göre:

“Cuma günü bana bolca salavat getirin. Çünkü Cebrail bana az önce geldi ve Rabbisinden şu bilgileri getirdi: Yeryüzünde bir müslüman sana bir kez salavat getirirse, ben ve meleklerim ona on kez salat ederiz”.

“Cuma günü bana çokça salavat getirin. Çünkü, Cuma, meleklerin şehadet ettiği şahitli bir gündür. Bana salavat getiren bir kulun sesi, nerede olursa olsun bana ulaşır.”

Mevla bu kıymetli günün anlam ve önemini anlayan kullardan olmayı hepimize nasip eder inşallah.

15 Haziran Cuma – İstanbul

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum