Ahmet Müfit KUTLU

Ahmet Müfit KUTLU

Çingeneler ve Kürtler

ÇİNGENELER‎ ve KÜRTLER

 

 

Renkli dünyamızın renkli insanlarıdır çingeneler..

 Hint yarımadasından Asya yoluyla Avrupa'ya ve dünyanın her tarafına yayılmışlardır. Yüzyıllarca azade ser bir hayat biçimiyle , ayrı kolonilerde  barınmışlar ve aşağılanarak yaşamışlardır.

Sevimli insanlardır. Ne kadar kabahat yaparlarsa yapsınlar kendilerini affettirmeyi ve karşılarındaki insanları güldürmeyi becerirler. Türklerin toplum hayatında da Çingeneler vazgeçilmez bir figürdür. Süpürgecilik,boyacılık,kalaycılık onların geleneksel meslekleri olmuştur. Çalgıcılık doğuştan gelen bir yetenektir Çingeneler için . Kin tutmazlar. Şimdi kavga etseler bir süre sonra barışırlar. Hele bir dümbek sesi duymasınlar , Çingeneyi " göbek atmaktan" kimse engelleyemez.

Onlarda "Yarın ne olacak ?" endişesi yoktur. Kapalı kalmayı ve sıkıntıyı sevmezler. Günü birlik yaşarlar.

Temizlik ve düzenli olmak gibi bir dertleri yoktur.

Çingene kelimesini sevmezler . Osmanlı zamanı söylenen  " Aslını inkar eden ya Kürt'tür ya Çingene "   sözünün çağımızda geçerliliği de kalmadığına göre şimdi Kürtler kimliklerine sahip çıkarlarken Çingeneler de kendilerine "Roman" adını yakıştırdılar.

Çocukken evde yalnız kalınca çok mutlu olurduk ve etrafı dağıtırdık . Eve dönen annemizin sitemini hep hatırlarım . " Nedir bu evin hali ? Çingen çalıyor , Kürt oynuyor. "

Milli mücadele yıllarında Yunan askerlerine karşı ve hain Anzavur Ahmet isyancılarına karşı yapılan mücadelede Biga'da Çingen Ali ve çetesinin hizmetleri çok büyüktür. Yirmi sene sonra  1940'lı yıllarda Biga'da sefilane bir şekilde yaşayan Çingen Ali'yi gören babam Komiser Nurettin Bey'e "Bu adam Anzavur Ahmet'i vurarak bu memlekete hizmet etmiştir " dediklerinde derhal gereğini yapmış. Polisler  Çingen Ali'yi hemen berbere oradan hamama götürmüşler,tertemiz çamaşırlar vermişler ve üzerine bir bekçi üniforması giydirmişler .  Karakola gelip  gelip selam çaktığında belinde tabancası ile  zafer kazanmış bir kumandan azametiyle dimdik  duran Kuva yı milliyeci Çingen Ali'yi babam da muhabbetle kucaklamış .

Maraş'ta şehre girecek olan Fransız askerlerinin karşılanmasında davul zurna çalması için şehrin ileri gelen zengin Ermenilerinden Zilciyan'ın teklifine Çeribaşı'nın ağzından cevap çıkmamıştı . "Ne oldu ,dedi Ermeni . Para az mı geldi ? " Masanın üzerine bir kese daha altın boşalttı . Çingene davulcu gözünü altınlarda ayıramıyordu ama "Evet" de diyemiyordu . Ermeni kızgın bir şekilde  " Davul zurna ile Fransız askerlerini karşılayacağız . Para ise para daha ne istersin ?" dediğinde Çingene boynunu büktü " Olmaz Beyim ,dedi. Sen anlamazsın . Bu mesele din meselesidir "

 Bu vatana Çingenelerimiz bile hizmet ettiler. Severim Çingeneleri ..  Bu vatanda yaşayan ve ihanet etmeyen insanları severim . Kürt asıllı vatandaşlarımız da ihanet etmedikçe , bu bayrağa ve vatanın bütünlüğüne saygılı oldukları sürece bu topraklarda mutlu olarak yaşamaya,sevilmeye en az Türkler kadar hak sahibidirler.

Çanakkale'de siperlerde Türk kardeşleriyle beraber şehit düştüler. Sarıkamış Harekatında Allahuekber dağlarında düşmana doğru yürürken dondular ama asla dönmediler. Mudanya iskelesindeki anıtta Yunan'a ilk kurşunu atan ve şehit oların  isim listesinde Hamal Kürt Hasan'ın adı var . .Kız alıp verdik .Akraba olduk . Onları kardeş bildik .

Bu milleti oluşturan asıl unsur Türkler olsa dahi bizim kültürümüzde esas unsur insandır.

 Osmanlı Devletinde safkan Türk  olarak acaba kaç Padişah vardır ?  İki yüz küsur Sadrazam'ın sadece üçte biri Türk asıllıydı . 130 Milyonluk bir cihan devletinde yönetimdeki aktif unsur olan Türklerin sayısı 20 milyonu geçmezdi. Cumhuriyet döneminde “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganıyla kimlikler saklandı ve dışlandı. “Türkiye sadece Türklerindir.”” Türkiye’de Türk’ten başka ırk yoktur” tezi savunuldu.Gördük ki başta Kürtler olmak üzere Arvavut,Boşnak,Çerkez,Laz,Pomak,Gürcü,Süryani,Yezidi,Arap,Çingene,Ermeni,Rum,Yahudi,Zaza vs. otuzun üzerinde etnik grup bu memlekette yaşıyor ..Türkler Anadolu’ya geldiğinde bu topraklar Rum diyarıydı.Lidya’lılar,Frigya’lılar,Hitit’ler de bu topraklarda yaşadılar ve gelen milletlerle karıştılar. Buharlaşıp uçmadılar.Anadolu’da bazı yörelerdeki Türkmenler ve Yörükler dışında acaba saf kan ne kadar Türk kalmıştır ?  Cumhurbaşkanlarının ırk özelliklerini araştırdım;  Ermeni,Arnavut,Kürt ,Tatar vs. kimlikler var..

Irkımızla övünmek hakkımız elbette vardır ama bu hak hiçbir zaman başka ırkları aşağılama ve kendimizi üstün görme hakkını bize vermez . Aziz dedelerimizin kanları ve canları pahasına bize miras bıraktıkları bu cennet vatanda son olarak kurduğumuz genç Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvencesinde yaşayan tüm insanlar, hangi kökenden olurlarsa olsunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin şerefli  vatandaşlarıdırlar .

Ait olduğumuz ” ırk mutluluğunun(!)” üzerindeki en büyük “mutluluk” da bence "TC VATANDAŞI" olmak ve insan olmak mutluluğu olmalıdır . 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.