Fildişi Sahili’nde Gönüller Fethedildi

Deniz Feneri’nin yeni tanıtım mesajında, “16 yıldır işimiz sadece iyilik” deniyor. Dernek bugüne kadar 55 ülkede ihtiyaç sahiplerinin karnını doyurdu, barınma imkânları sundu.

Deniz Feneri, bu kez insanların gönlünün ve beyninin ihtiyacının karşılanması için harekete geçti. Deniz Feneri Derneği'nin Ankara Koordinatörü Hamit Kunt, Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Süleyman Enes Kılıç ve gönüllü iş adamı Zeynel Durkut, Fildişi Sahili’ne gitti. Heyet, ülkenin en büyük kenti Abidjan'daki medreselerde Kur'an-ı Kerim dağıtarak, Müslüman çocukların yüzünü güldürdü.

Batı Afrika'da yer alan Fildişi Sahili, kıtanın en gelişmiş ülkelerinden. Abidjan ise ülkenin en büyük kenti... Nüfusunun yarısından çoğu Müslüman olan kentte, milli eğitim müfredatının yanı sıra dini eğitimin verildiği ve devletçe denkliği tanınan medreselerde öğrenciler, kısıtlı imkânlarla İslamiyet’i öğrenmeye çalışıyor.

Batı Afrika'da yer alan Fildişi Sahili, kıtanın en gelişmiş ülkelerinden. Abidjan ise ülkenin en büyük kenti... Nüfusunun yarısından çoğu Müslüman olan kentte, milli eğitim müfredatının yanı sıra dini eğitimin verildiği ve devletçe denkliği tanınan medreselerde öğrenciler, kısıtlı imkânlarla İslamiyet’i öğrenmeye çalışıyor.

Halkın yoksul olduğu bölgelerdeki medreselerde çocuklar, küçük, birinden diğerine geçilebilen, paravanla ayrılan, havalandırması ve aydınlatması bulunmayan, kara tahtalı, toprak zemin üzerinde sıraların bulunduğu barakalarda eğitim görüyor.

Eğitim materyali bulunmayan, yaklaşık 30 metrekarelik mekânlarda mevcudun yer yer 100'ü bulduğu kalabalık sınıflarda aşırı sıcak altında eğitim gören çocuklar, teneffüslerde ise şehrin alt yapı sistemi bulunmadığı için yanından kanalizasyon akan alanlarda oynuyor.

Yer darlığı nedeniyle farklı yaş gruplarındaki çocukların aynı sınıfta tabiri caizse üst üste eğitim aldığı medreselerde, yıpranmış, parçalara ayrılmış Kur'an-ı Kerimlerle eğitim verilmeye çalışılıyor.

Deniz Feneri Derneği gönüllüleri, geçen Kurban Bayramı'nda bu durumu fotoğrafladı. Bunları gören dernek yetkilileri, bu ülkeye Kur'an-ı Kerim göndermeye karar verdi ve yardım kampanyası başlattı.

Kampanya kapsamında 10 bin Arapça, 5 bin 500 de Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın Fransızca mealiyle Türkiye Diyanet Vakfı Yayınevi'ne bastırılan Kur’an-ı Kerimler, gemiyle Fildişi Sahili'nin en büyük kenti Abidjan'a ulaştırıldı.

Medreselerde Müslüman çocuklar tarafından ilgiyle karşılanan Kunt ve beraberindekiler, yetkililerden medrese, eğitim durumu ve ihtiyaçlar hakkında bilgi aldı.

Kunt ve beraberindeki heyet, ilk sayfasında derneğin logosu, Türk bayrağı, Fransızca ve Türkçe "Türkiye'den kardeşlerinizin hediyesidir" notunun bulunduğu Kur'an-ı Kerimleri, Müslüman çocuklara ve öğretmenlerine dağıttı. Ellerine pırıl pırıl Kur'an-ı Kerimleri alan Afrikalı öğrencilerin mutlulukları yüzlerine yansıdı. Hep birlikte dualar okuyan çocuklar, Türkiye'ye ve Deniz Feneri Derneği'ne teşekkür etti.

Deniz Feneri, medreselerin yakınlarındaki mahallelerde oturan dul ve yetimler için kurban da kestirdi. Kur'an-ı Kerim dağıtımının resmi töreni ise Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Abobo bölgesindeki merkez camisi alanında yapıldı.

Törende konuşan, ülke genelindeki 3500 İslami okulun kayıtlı bulunduğu Fildişi İslami Okullar Derneği Başkan Yardımcısı Şeyh Konate, Kur'an-ı Kerimler için Türkiye'ye ve derneğe teşekkür etti.

Bu okullardan mezun olan öğrencilerin gidebileceği İslami eğitim veren ortaokul ve lise bulunmadığını belirten Konate, "Bu nedenle öğrencilerin dini eğitimi ilkokulda son buluyor. Öğrencilerin, Hristiyan okullarına gitmemeleri için okul yapmamız gerekiyor. Bu kapsamda Abidjan'da 10 ve diğer illerde 34 olmak üzere 44 okul projemiz var. Bu konuda Türkiye'den destek bekliyoruz" dedi.

Deniz Feneri Derneği Ankara Koordinatörü Hamit Kunt, geçen Kurban Bayramı'nda Fildişi Sahili'nde kurban dağıtımı yapan gönüllülerin, buradaki Kur'an kursu ve okulları gezerken içler acısı manzaralarla karşılaştığını söyledi.

Abidjan'a sadece Kur'an-ı Kerim dağıtmaya gelmediklerini, ihtiyaçları da yerinde tespit etmek istediklerini anlatan Kunt, "Fildişi Sahili'nin Türk halkından başka talepleri var mıdır? Medreselere maddi ve manevi katkı sağlayacak projeler yapmak istiyoruz. Bu projeleri oluşturup, Türk halkına arz etmeyi ve bu yardımları buraya ulaştırmayı hedefliyoruz. Umuyorum ki, bu proje diğer ülkelerde bu tür projeler için bir başlangıç olur" ifadelerini kullandı.

Ziyaretleri sırasında çocukların ilköğretim sonunda gidebilecekleri İslami eğitim veren okulların olmadığını öğrendiklerini belirten Kunt, bu ihtiyacı da Türkiye'deki bağışçılarına anlatacaklarını kaydetti.

İş adamı Zeynel Durkut, 3-5 bin kilometre öteden Afrikalı Müslümanları ziyarete geldiklerini ifade ederek, "Sizleri Allah için seviyoruz. Allah için olan sevgiyi misyonerlerin yaptığı çalışmalar yok etmesin. Biz kardeşliğimizi pekiştirmeye geldik. Buradaki Müslümanların sayısının artması için elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Süleyman Enes Kılıç, "Siz Fransızca ben Türkçe konuşuyorum ama İslam'daki iletişim kalpten kalbedir. Biz kalpten kalbe konuşuyoruz" dedi.

Soulaitine Derneği Başkanı Abdülaziz Sarba da Deniz Feneri Derneği'nin Kur'an-ı Kerim dağıtımı projesinin çok faydalı olduğunu belirterek, bunun, sonraki projelere de kapı aralayacağını dile getirdi.

Öğrencilerin, öğretmenlerin, imamların beyaz ellerden gelecek Mushafları merakla beklediğini belirten Sarba, Türkiye'ye ve Deniz Feneri Derneği'ne teşekkür etti.

Projeye katkı vererek gönüllerin fethedilmesine vesile olan bütün hayırseverleri tebrik ederim.

 

 

recep.kocakk@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.