Ayşe Nur MENEKŞE

Ayşe Nur MENEKŞE

İKİ ÖMRÜN BEREKETİ

İKİ ÖMRÜN BEREKETİ

 

Bir elif çizilir hayatın tam ortasına… Bir vav bereketi düşer gecenin kıvrımına…  Sırrını ifşa etmeye çekinir zaman… Mekan en güzel şekliyle tasvir etmeye hazırlar kendini… Mahir bir el değer âharli kağıtlara… O kağıtlarda buluşur hattatın kamışı… O kağıtlarda buluşur bir müzehhibenin fırçası… Kalem de fırça da aşkını fısıldar usulca kağıtlara…  Bir kelebek kanatlanır âtiye doğru… Bir çiçeğin kıvrımlarında ahdini tutmaya doğru…

İçinden hayat geçen bir semtin eski sakinlerindendir Uğur DERMAN… Üsküdarlı Nazime Hanım’dan doğduğunda başlar Üsküdar yolculuğu…   Bildiğini aktarmaktan haz duyan, kendini ilme adayan, kalemini hakkı söylemek için kullanan bir güzel yürektir O… Ufku her zaman açık, tevazu ve erdemi şahsında bütünleştiren, kağıda derdini söyleten bir usta Hattat’tır O…

Mahir İz, Necmettin Okyay, Süheyl Ünver Hocalarının en büyük mirasıdır O…  Türk İslam Kültürünün anahtar harfleri onun kamışında sanata dönüşür.  Bir kültürün izlerini aktarır yazdıkları ve yaşadıklarıyla… Ailesinin üçüncü eczacısı olsa da kağıdın derdine derman olmayı tercih edecek, kelimelerin gücünü mürekkebinden dökülen damlalarla işleyecektir. Kamış kalem onun elinde olmaktan mutlu,  harfler ona teslim olmaktan umutlu olacaktır.

***

Bir hatayi zerafeti, bir goncagül sıcaklığı, bir pencin neşesi değer yanağınıza… Bir mukaddimedir hayat…  Elif ile başlayan ye ile biten harflerin arasında izini sürersiniz yaşanmışlıkların… Yaşanılan ve yaşatılan kazanılmış hayatlardır. Hayal kırıklıklarının yerini süsleyen hayırlara vesile olan başlangıçlardır.

Ankara’da başlayan hayat yolculuğuna İstanbul’da tahsil hayatı ile devam eder Çiçek DERMAN…

İstanbul ellerinden tutup getirdiği yakamozları usulca kucağına uzatır. Bir güzel Çiçek’le tanışmış olmanın saadetini yaşarken şehir, O yaşadığı hayal kırıklıklarının hayırlara vesile olacağını henüz bilmemektedir.  Yolu Hocası Süheyl Ünver ile kesiştiğinde, hayatının kıvrımlarında kazandıklarının kaybettiklerinden daha fazla olduğunu keşfe çıkacaktır. Artık bir ustanın asistanıdır. Tarihi, milli değerleri ve ömrünü adayacağı tezhip sanatını Hocası’ndan öğrenecektir. Süheyl Ünver, Rikkat Kunt,  Muhsin Demironat’ın en güzel emanetidir O…  Yalnızlığın kıyısına çekilmiş kağıda renklerin dilindeki şarkıyı aktarandır O… Halden hale geçilen, muhabbeti gözlerden gönüllere taşıyan tezhip sanatının nesilden nesile aktarıcıdır O…

Maddeyi arka plana atıp mana aleminde yolculuğa çıkmaktır tezhip… Size emek vereni rahmet ve minnet ile yad ederken, öğretme zamanı geldiğinde talep edeni önüne katmaktır. … Kağıttan öte kendini bezeyebilmenin hünerini ortaya koymaktır. Kağıdı değil asıl ruhu şekle sokmaktır.

***

İki ömrün hikayesi ayrı mekanlarda başlasa da aynı insanların yanında kesişecektir. Süheyl Ünver Hoca bir miladın başlangıcı olacaktır. Uğur Derman içinde saklanan hazinesinden en güzel Çiçeği yüreğinin yanıbaşına iliştirecektir…  Kendi aydınlığına bakar gibi, ruhun bütün pencerelerini aralar gibi birlikte bir hayata tutunacaklardır. 

İşte o gün seherler şenlenecek, bülbüller güllerin kokusuna,  baharlar rahmet yağmurlarına tanık olacaktır.

İçinden hercailer geçen bir hayatın izlerini sürerken, yarım kalmış hayaller için sevgilerinden taviz vermeyen iki güzel yürektir Onlar…  Rızası alınmayan bir işin hayrının olmayacağını bilen ve yaşayandır Onlar… Buluştukları hayat yolculuğunda onlara eşlik edecek üç erkek evlada sahip çıkacak,   annelik ve babalığın en yüce makam olduğunu nesillere aktaracaklardır.

Bizler yaşamın orta yerine çizdiğiniz Elif’den öğrendik dik durmayı…  Hayatımızı renklendirdiğiniz pençlerden, hatayilerden, gonca güllerden sevdik baharı… Yetiştirdiğiniz talebeleriniz sizden öğrendikleri kabiliyet ve sabırla yol almaya devam edecek. Gelenekle geleceği besleyenlerin mimarı olan Çiçek ve Uğur Derman Hocalarımız, sizleri birlikteliğinizin ellinci yılında sevgiyle ve saygıyla selamlıyoruz. 

Ey nağmesine sözün gücünü ekleyen can sahipleri! Ey keşfedilmemiş bir yolculuğa bizleri de dahil edenler!  Hikmeti öğreteceğiniz nice yarınlarınız olsun.   Ahlakı bezediğiniz, sanatı ahlakın tasfiyesi olarak gördüğünüz nice güneşler doğsun ufuklarınıza… İbadet hazzıyla yaptığınız hayırlı işlerinizin devamını,  ömrünüzün bereketli olmasını diliyor, kalem ve kelamın sahibi Yüce Allah’a sizleri emanet ediyoruz.   

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.