Atila ALTUNTAŞ

Atila ALTUNTAŞ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri İsveç ziyareti...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri İsveç'in Başkenti Stockholm'de geçen hafta 3 günlük resmi bir çalışma gerçekleştirdi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri Feramuz Üstün, Abdulkerim Gök, Mustafa Şahin, Milletvekili Ekrem Çelebi, Rahim Aşkın Türeli, Kazım Kurt, Erkan Akçay ve Hasip Kaplan, Stockholm'deki temasları sırasında, İsveçli mevkidaşları ile bir ayara geldi. TBMM heyeti, İsveç Bütçe Başkanlığı ile Dünya Bankası arasında yürütülen "Bütçenin Yasama Sürecinin Etkinleştirilmesi" projesi kapsamındaki çalışma programına katıldı.

Son gün ise, İsveç Parlamentosunda mevkidaşları ile  Maliye Komisyonu toplantısına katıldılar. Bu toplantıyı baştan sona takip etme imkanım oldu. Toplantıya ev sahipliği yapan Meclis Maliye Komisyonu Başkanı Ingvar Matsson, İsveç'in mali yapısı hakkında geniş bilgi verdi.

Ekonominin ana  unsurlarının: istikrarlı bir kamu maliyesi,düşük enflasyon ve  geniş kapsamlı yeniden bölüşüm politikası olduğunu söyleyen  Mattson, ''yüksek vergi sistemi ve kayıtlı işsizliği düşük tutmaya yönelik olarak hizmet içi eğitimi de içeren çok yönlü iş gücü piyasası politikası yer almaktadır.'' Şeklinde bir giriş yaparak, İsveç’in resmi ekonomi politikasını oluşturan başlıca unsurları sıraladı.

İstikrarlı bir kamu maliyesi oluşturmak için kamu gelirlerini arttırarak giderleri azaltma yoluna gittiklerini ifade eden Mattson, ''bu hedefine ulaşmak için sağlık, emeklilik, konut teşviki, çocuk ödeneği gibi harcamaların düşürülmesine yönelik bir dizi ekonomik tasarruf programları ile başta bankacılık, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon olmak üzere, bazı sektörleri özelleştirme yoluna gittiklerini söyledi.


Özellikle 2001–2002 yıllarında kamu maliyesini iyileştirmek amacıyla vergi oranlarında yapılan artış ile uygulanan yüksek vergi oranlarına da değinen Mattson, sözlerine şöyle devam etti: ''2006 yılından sonra işsizlik oranını düşürmek ve iş gücünü teşvik etmek amacıyla tekrar düzenlenmiştir. İşsizlik oranının ülke çapında azaltılması amacıyla öncelikli olarak ekonomik büyümeyi ve dolayısıyla iş gücü talebini arttırmayı hedefleyen İsveç yönetimi, bunun yanında daha kaliteli ve verimli iş gücü sağlamaya yönelik eğitim programlarının desteklenmesi, çeşitli kamu sektörlerinde daha fazla istihdam yaratılması, işsiz gençlere yönelik staj programlarının hazırlanması ve yine iş gücünü teşvik etmek için vergi muafiyeti ya da vergi indiriminin sağlanması gibi teşvik programları uygulamaktadır.''

İsveç'in en büyük ekonomik krizini 90'lı yıllarda yaşadığını söyleyen Mattson, savurganca verilmiş banka kredilerinin ödenememesinden kaynaklanan ağır borç nedeniyle 1990’ların başında bankacılık sektöründe kriz yaşayan İsveç’te, banka mevduatları çoğu kez devlet güvencesi
altındaydı'' dedi.

Mattson, ''bankacılık sektöründe yapılan hatalar nedeniyle iflas eden bankalar, devlet tarafından devralınıp tekrar özelleştirilmiştir. Yaşanan kriz İsveç Bankacılık sektöründe yapısal değişikliklere neden olmuştur. Küçük bankalar birleşerek rekabet gücü daha yüksek uluslararası bankalara dönüşmüştür. '' Şeklinde konuşarak İsveç'in ekonomisi ve mali politikası hakkında geniş bir bilgi verdi.

016.20140125203241.jpg

078.20140125203303.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.